Маратонът в Ню Йорк е отменен

Организаторите направиха всичко възможно, за да не разочароват десетките хиляди записали се да участват, като се опитваха да убедят обществеността, че това ще бъде победа на човешката воля и дух над природните стихии. Множеството критики обаче доведоха до там, че кметът на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг и Ню Йорк роуд рънърс, които организират маратона, излязоха пред телевизионните камери, за да обявят, че събитието се отлага.
„Ние не може да допуснем едно събитие да разсее вниманието ни от критичните проблеми, пред които сме изправени, дори и това събитие да е толкова значимо като атлетическия маратон“, каза Блумбърг, с което даде да се разбере, че разрушенията от урагана са приоритет от властите в града в момента и че ще бъде направено нужното за бързото възстановяване на щетите.
За втори път в историята му маратонът се изправя пред подобна морална дилема. След като на 11 септември 2001 година терористична атака събори кулите-близнаци в Ню Йорк, организаторите не отложиха бягането и то се проведе само няколко седмици след трагедията.
„Маратонът винаги е бил нещото, което събира града заедно и ражда истории, които вдъхновяват хората  и им дават кураж“, се казва в изявление на Ню Йорк роуд рънърс.
Тази година те са приели заявката за участие на над 47 хил. участници, от които 20 хил. идват от чужбина. Освен, че е атрактивен, маратонът обикновено и съживява икономиката на Ню Йорк, като особено доходосен е той за хотелиерите, които продават по 40 хил. нощувки повече в дните около масовото бягане.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *