МВФ отпуска 1,2 млрд. евро заем на Сърбия

Международният валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на заем от 1,2 млрд. евро за Сърбия за срок от три години. Средствата от него ще бъдат използвани за стабилизиране на финансовата система на страната и за стимулиране на инвестициите, съобщава „Ройтерс“.

В свое официално съобщение от международната организация посочват, че заемът ще бъде използван за намаляване на бюджетния дефицит на балканската държава от 6,6% до под 3% в рамките на следващите три години.

„От своя страна Събрия поема ангажимента да подкрепи финансовия сектор и да проведе дълбоки реформи, включително по отношение на държавните предприятия“, казват още от МВФ.

„Програмата за реформи в страната включва намаляването на броя на държавните предприятия , като 500 от тях вече са готови за приватизация“, допълват от институцията.

В средата на месеца от МВФобявиха, че ще отпуснат 17,5 млрд. долара заем на Украйна. През следващите четири години страната ще получи заем в размер на 40 млрд. долара, потвърди председателят на фонда Кристин Лагард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *