МВФ повиши прогнозата си за българската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) повиши очакванията си за растежа на българската икономика през тази и следващата година. В публикувания в сряда от организацията доклад за световните икономически перспективи се прогнозира, че през 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се увеличи с 3%, а през 2017 г. повишението ще е с 2.8 на сто. Досегашните очаквания на фонда в България бяха съответно за 2.1% и 2.5% растеж. Предвижданията за икономическия растеж по света остават непроменени – 3.1% през тази и 3.4% през следващата година.

 

Новината за ревизията беше съобщена в средата на септември, когато експертите от МВФ пристигнаха в София за редовния годишен преглед на местната икономика. Тогава обаче бяха оповестени само данните за прогнозата за тази година. Според експертите двигател на растежа в страната ще е позитивното развитие на европейските икономики, както и подобрението на вътрешното потребление.

Тогава те посочиха още, че в по-дългосрочен план растежът ще е пряка функция на положените усилия за реформи. В публикувания сега доклад се виждат и числовите измерения на тези по-дългосрочни очаквания – освен прогнозата за следващата година в документа е посочена и такава за след пет години. Според проекцията на МВФ към 2021 г. нарастването на българския БВП ще се забави до 2.5%.

Останалите параметри

От фонда смятат, че през 2016 г. дефлацията в страната ще се задълбочи до -1.6% (спрямо -1.1% за миналата година), а през 2017 г. ще бъде отчетена инфлация от 0.6%, която към 2021 г. ще се ускори до 2.1%. За сравнение – през април прогнозата беше за повишение на потребителските цени с 0.2% през тази и с 1.2% през следващата година.

Очакванията на фонда за излишъка по текущата сметка е през тази година той да е 0.8% от БВП, а догодина да е балансиран. Към 2021 г. от МВФ прогнозират дефицитът по текущата сметка да достигне 1.7% информира capital.bg.

Безработицата ще продължи да намалява, като през 2016 г. ще се понижи до 8.2% в сравнение с 9.2% за 2015 г., а към 2017 г. ще спадне до 7.1%. Априлските предвиждания на фонда бяха за безработица от 8.6% през тази и 7.9% през следващата година.

Поредното повишаване

МВФ е поредната международна институция, която ревизира в посока нагоре очакванията си за българската икономика. Няколко дни преди пристигането на експертите на фонда в страната вицепремиерът Томислав Дончев също повиши правителствената прогноза до 3% в интервю за Bloomberg. Предишната залагаше ръст до 2.1% от БВП.

В началото на май Европейската комисия (ЕК) прогнозира растеж от 2% през 2016 г. спрямо първоначално заложени 1.5%. Очакванията за следващата година са за повишаване до 2.4%, информира .

Предвижданията на аналитичното звено на британското списание The Economist – Economist Intelligence Unit (EIU), са за ускоряване на растежа на реалния БВП на България до 3.1% през 2016 г. и 3.3%. Пак през май очакванията си за страната повиши и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която прогнозира растеж от 2.5% през тази и следващата година. През есента на 2015 г. институцията залагаше нарастване на БВП с 2%.

Очакванията на ЕК, EIU и ЕБВР обаче са направени преди решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и не отчитат потенциалните ефекти от него. След вота за Brexit ревизия на очакванията си за България, но в посока надолу, направиха от Уникредит Булбанк. Анализаторите от финансовата институция смятат, че напускането на Великобритания ще засегне негативно износа и инвестициите в България, в резултат на което реалният растеж на БВП ще е по-нисък. Новите им очаквания са за ръст от 3.2% през 2016 г. и 3% през 2017 г. при прогнозирани преди това съответно 3.4% и 3.6%.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *