МВФ предупреждава за световна стагнация

Повечето от водещите икономики в света трябва да се подготвят за продължителен период на ниски темпове на растеж, което ще направи по-трудно за правителствата и компаниите да намалят нивата си на дълг, предупредиха от МВФ.

Предупреждението вероятно отново ще разпали опасенията, че световната икономика е изправена пред продължителен период на слаб растеж, явление, което някои икономисти нарекоха „световна стагнация“.

Констатациите, които бяха включени в една от аналитичните глави на доклада на МВФ за световните икономически перспективи, означават, че стандарта на живот, особено в развиващите се страни, може да нарасне по- бавно, отколкото преди 2008.

Това също така означава, че световната икономическа криза е по-сериозна от предишните периоди на смут и може би перманентно е намалила темпа, с който икономиките могат да нарастват.

От МВФ заявиха, че забавянето на растежа на потенциалния БВП има корени, датиращи ще преди забавянето от 2008. Те включват застаряването на населението и забавянето не темпа на растежа на производителността при развиващите се пазари.

Китай, по- специално, може да стане свидетел на рязко свиване на растежа на потенциалния БВП, тъй като се опитва да пренасочи зависимостта на икономиката си от инвестиции към потребление.

Растежът на потенциалния БВП в богатия свят ще бъде 1,6% годишно през периода между 2015 и 2020, прогнозираха от МВФ. Това е малко по-високо от скоростта на растеж през последните седем години, но значително по- ниско от годините преди срива, когато потенциалното производство се разширяваше с 2,25% годишно.

Забавянето при развиващите се пазари се очаква да бъде дори още по- рязко. Потенциалния БВП, който продължаваше да се развива в навечерието на кризата, вероятно ще спадне от 6,5% на година, за периода между 2008 и 2014, до 5,2% през следващите пет години.

Подобен спад в скоростта с която икономиките могат да нарастват има последствия за правителствата на богатите страни, които ще изпитат трудности да намалят нивата на натрупания по времето на кризата дълг. Това означава, че за развиващите се страни ще бъде по- трудно да възстановят бюджетните излишъци, които са от съществено значение за повишаването на държавните разходи и намаляването на данъците по време на бъдещите забавяния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *