МВФ призова ЕЦБ да пусне печатницата за евро

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард призовава за закупуване на държавни облигации чрез ЕЦБ. Аварийно трябва да бъдат отпечатани повече пари, смята тя.

Според шефа на МВФ експанзионистичната парична политика, трябва да предотврати евентуален спад на цените, за да стимулира икономиката. Въпреки това, Европейската централна банка (ЕЦБ) отпечатва пари в продължение на години, но за съжаление без желания успех, категорична е Лагард, цитирана Deutsche-wirtschafts-nachrichten и Инфосток.

Кристин Лагард смята, че в борбата срещу дефлацията ЕЦБ е необходимо да използва активно печатните преси. ЕЦБ трябва да посочи желанието за по-строги мерки, като например закупуване на държавни облигации, заяви в четвъртък във Вашингтон французойката. Това се отнася в случая, ако перспективите за намаляване на инфлацията продължат. Покупката на държавни облигации в голям мащаб се приема като последна мярка за предотвратяване на спада на цените.

Не на последно място трябва да се каже, че нивото на инфлация в еврозоната е само 0,3 на сто. Най-общо спадът на цените може да забави икономиката във времето. Това означава, че потребителите следва да ограничат своето потребление в очакване на спад в цените, а фирмите да отложат своите инвестиции, каза Лагард.

Ръководителят на МВФ също така призова Съединените щати и Германия към по-широко използване на обхвата на инвестициите, което да изведе инфраструктурата на преден план. В своя есенен доклад водещите изследователски институти в Германия обвиниха бизнеса, че като цяло твърде малко се инвестира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *