Международните медии за „проблема с банките“ в България

„Какво за бога се случва в България?“ пита сп. „Форбс“ за ситуацията с българската банкова система. Би Би Си пък пита дали проблемът не е заради „Южен поток“.

Нещата бързо се променят в България, пише „Форбс“ и припомня, че преди по-малко от месец МВФ каза, че българската банкова система е в добро здраве и заяви, че я е стабилна и ликвидна, но президентът е принуден да направи в неделя изявление, в което да успокои хората, че техните пари са в безопасност.

А ЕК одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лв.

Според авторката на статията Франсийз Копола реакцията на БНБ за КТБ е била късна и неадекватна, пише БТА.

„Ако централната банка си вършеше работата както трябва, то масово теглене на пари нямаше да принуди една здрава търговска банка да затвори врати, още повече пък да се унищожи банковият капитал“, пише авторката.

В статията се припомня и ситуацията с ПИБ.

Истинският въпрос обаче е защо България е толкова нестабилна. Защо хората реагират на анонимни съобщения относно ПИБ. Защо това сваля правителството. Простият отговор е, че хората в България не вярват на правителството, посочва авторката на публикацията.

Междуронародният вариант на „Ню Йорк таймс“ също излезе със статия за България.

„Дори за източноевропeйска страна, преживяла не една финансова паника и политическа интрига, гледката будеше тревога. Хиляди уплашени вложители се редяха на опашка пред една от трите най-големи български банки. Само за няколко часа в петък те изтеглиха равностойността на близо 550 милиона долара“, пише изданието.

Като отбелязва, че властите спешно са взели мерки, за да се справят със ситуацията, в статията се пита как така една страна може да бъде въвлечена в криза заради явление, което според властите е просто кампания за разпространяване на слухове по електронен път, „свързана с неприязън между съперничещи си бизнес магнати с политически връзки“.
Вестникът пише, че банковата криза е съвпаднала с ярко изразена политическа нестабилност.
„Но случващото се засили опасенията, че най-бедната страна от съюза може да създаде нов риск в един регион, който вече бе разклатен от кризата в Украйна“, пише „Интернешънъл Ню Йорк таймс“.
Изданието отбелязва, че засега вълненията изглежда не са засегнали банките, които са чужда собственост и на които се пада 70% от пазара, но се цитира мнение на анализатори, че кризата тепърва може да стане неконтролируема, понеже българите са склонни панически да теглят парите си заради спомена за рухването на банките през 1996 г.
В статията пише, че проблемът с банките изглежда е свързан с публичната вражда между Цветан Василев и Делян Пеевски, които си разменят обвинения и заплахи, и е цитирано експертно мнение, че става дума за война между олигарси, породила проблем, а не за проблем с банковата система.
Изданието добавя, че управлението на кабинета на Пламен Орешарски е било съпътствано от улични протести срещу корупцията и липсата на прозрачност и посочва, че освен това България е попаднала под кръстосания огън между Русия, Европа и САЩ, защото през нейната територия минава голям транзитен маршрут за газ от Русия и други производители като Азербайджан.

Към края на статията се отбелязва, че българската икономика е стабилна, че държавният дълг е само 19 на сто от БВП и е един от най-ниските в ЕС, че въпреки политическата нестабилност в четвъртък България е успяла успешно да продаде държавни облигации на стойност над 2 милиарда долара, плащайки годишна лихва от 2,95 на сто, рекордно ниска за България.
Би Би Си също съобщава за вълненията около състоянието на българските банки, като отбелязва, че сътресенията в банковия сектор са настъпили почти веднага, след като премиерът Пламен Орешарски е съобщил, че е наредил временно да спре работата по проекта „Южен поток“.
„Възможно ли е проблемите в банковия сектор да са предизвикани в отговор на забавянето на работата по новия газопровод“, пита авторът на статията Ник Торп.

Припомня се банковата криза от 1996 г. и въвеждането на валутния борд. Отбелязва, че две трети от българските банки за чужда собственост, че банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа. Но се посочва, че доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите.
Представена е и сложната според автора ситуация с „Южен поток“.

Цитирани са мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото ще заобикаля нестабилната Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната от „Газпром“.

Позовавайки се на български медии авторът пише, че финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода се препокриват и в съперничеството между Делян Пеевски и бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен.

„Компаниите на г-н Пеевски спечелиха търгове за изграждане на „Южен поток“ в България, а Цветан Василев е собственик на КТБ“, завършва информацията на Би Би Си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *