Метали и дървесина продават на борсата

На стоковата борса ще се търгуват метали и дървесина. Това се очаква да стане с промени в Закона за обществените поръчки още тази година, каза Васил Симов, председател на Съвета на директорите на Софийската стокова борса (ССБ). Според него ще има обединение на трите тържища в София, Пловдив и Русе. През следващите месеци не се очаква сериозна промяна в цената на пшеницата, каза Симов. На борсата сега житото се предлага по 170-180 лв. за тон. В близките месеци се очаква Държавният фонд „Земеделие“ да купи 150 000 тона пшеница от производители по 175 лв./т. Промяна може да има през март-април, когато ще има яснота за реколта 2006. Според Симов в страната има над 1 млн. тона хлебна пшеница.

Качеството на пшеницата пада от година на година и може да не се намерят 150 000 тона за „Земеделие“ с нужното качество – втора Б група, каза Симов. През 2005 г. цената на пшеницата беше най-ниската за последните 10 години. Пазарът у нас зависи най-вече от Украйна. Там цената през декември е била $108-111 за тон. Но спадът на засетите площи в Украйна с 27% ще доведе до покачване цената на зърното, информират от ССБ.

Горивата в света за година са поскъпнали два пъти, а на борсата у нас цената им е нараснала с 20-30%, каза Симов. Оборотът на ССБ през 2005 г. е 280 млн. лв., което е ръст с 250%. От тях над 236 млн. лв. са сделки с горива. Активни търговци са били Държавният резерв, „Шел“, „Петрол“ и „ЛУКОЙЛ Нефтохим-Бургас“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *