Минималната заплата пък може и да се повиши?

Това заяви по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от Агенция КРОСС. Той подчерта, че от началото на годината в света има коренно различна ситуация, горивата и храните поскъпват  и е крайно належаща подобна компенсация.
„Имаше непримиримост в позициите – от една страна, от синдикатите, които подкрепиха идеята, а от друга – работодателите, които бяха твърдо против. Вече обаче има сближаване на позициите между правителство, работодателите и синдикатите за индексиране на заплатите по браншове“, поясни министърът.
Според него налице са икономически и социални причини минималната работна заплата да се увеличи, защото от две години и половина стои на същото ниво. „На второ място чистата сума, която получават хората, е под прага на бедност. На трето място миналата година ръстът в производителността на труда е около 7%. Това го отчита и бизнесът, и синдикатите“, обоснова се още социалният министър. Относно почасовото заплащане Младенов коментира, че чрез него пазарът би станал по-гъвкав, човек би могъл да работи на няколко места, но това трябва да стане по професии за да може да се начисляват осигуровки. Освен това е необходима промяна на голяма част от съществуващото законодателство, което ще отнеме време.
Преди дни изненадващо част от работодателите се съгласиха на повишение на  минималната работна заплата, което на практика обръща преговорите между социалните партньори. В момента минималната заплата от 240 лева представлява около 37 процента от средната за страната. Работодателите предлагат от началото на 2012 година тя да бъде 40 процента от средната, което означава да скочи на 270 лева – точно толкова, колкото предлага социалното министерство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *