Над 10% е годишният спад на индексите на Българската фондова борса

Над 10% е годишният спад на индексите на Българската фондова борса. Това обяви изпълнителният й директор Васил Големанскипри връчването на 15-те награди за инвестиционни посредници. Големански припомни, че борсата предприема редица инициативи за раздвижването на капиталовия пазар у нас и привличането на чуждестранни инвеститори.

От началото на февруари ще функционира нова инфраструктура в Централния депозитар, с което се цели привличането на чужд интерес към български капиталов пазар, обясни Васил Големански:

Другото голямо направление, което също завършва и се очаква във февруари или март да бъде презентирано, е връзката на Българска фондова борса, или участието на Българска фондова борса в проект за обмен на ордери между три пазара – хърватския, македонския и българския.

В момента се подготвя и пускането на търговия с държавни ценни книжа на регулирания пазар, припомня Големански. Изминалата година той определи като „доста тежичка“:

Индексите спаднаха с около 10-11%. В такъв порядък падна и капитализацията, паднаха под 9 милиарда, а индексите, знаете, SOFIX , стигна 460.

Фондовата борса връчи наградите за инвестиционни посредници в три категории – за най-голям брой сключени сделки, за реализиран най-голям оборот и за най-значим принос към развитието на капиталовия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *