Най-големият износител в Черна гора заплашен от затваряне

Снимка: KAP

Най-големият износител в Черна гора – производителят на алуминий KAP, е застрашен от затваряне, съобщават местни медии, цитирани от агенция DPA. Сметките в чуждестранни банки на компанията, притежавана от руския милиардер Олег Дерипаска, са блокирани, като KAP се кани да използва произведения алуминий, за да плати дълговете си.
Фирмата е най-големият износител в Черна гора, като допринася за 40% от промишленото производство в страната и осигурява работа на около 10 хил. души. Евентуален банкрут на завода би се отразил много тежко на местната икономика, коментира DPA.
Медиите в Подгорица предават, че продукцията на KAP е била намалена наполовина заради ниските цени на алуминия, сметките на компанията са блокирани, а руското ръководство е напуснало страната.
От черногорската енергийна компания EPCG пък са поискали блокиране със съдебно решение на достъпа на KAP до алуминиевата продукция поради големите дългове, които фирмата има към EPCG. Впоследствие енергийната група е оттеглила искането си, но междувременно са започнали протести на работници заради неизплатени заплати за февруари. Официалното изявление на KAP е, че дължимите трудови възнаграждения ще бъдат изплатени в понеделник.
Руският „алуминиев крал“ Олег Дерипаска купи KAP преди три години. През миналата година руснакът поиска компенсации от черногорското правителство за 330 млн. евро поради това, че правителството, като бивш собственик, не му е предоставил данни за реалното финансово състояние на завода.
Властите предложиха на Дерипаска заем от 20 млн. евро, за да му помогне да поддържа производството, но той отхвърли предложението.
Правителството неведнъж е заявявало, че, ако е необходимо, е готово отново да поеме управление и собствеността над компанията, а местни анализатори коментират, че най-вероятно ще бъде намерен начин да се плати на работниците предвид наближаващите избори.

Финанси
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *