Най-скъпото земетресение в застрахователната история

Според анализатори от JPMorgan Chase & Co застрахователните премии за щетите от земетресението може да достигнат 12 млрд. долара. Това
Най-смъртоносното земетресение в Нова Зеландия от осем десетилетия, може да се окаже и най-скъпото природно бедствие за застрахователите от 2008 г. насам, съобщава Bloomberg. ще бъде най-скъпата катастрофа, откакто застрахователите платиха 19.9 милиарда щатски долара за разрушенията нанесени от урагана Айк, който удари на САЩ през 2008 г.
При земетресението с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер загинаха най-малко 75 души, а срутените сгради оставиха в капан много хора в Крайстчърч, втория по големина град в Нова Зеландия.
През септември 2010 г. трус с магнитуд от 7-а степен по Рихтер разтърси града, но тогава щетите бяха за 6 милиарда долара.
Според експерти много от сградите, които все още стоят може да имат структурни нарушения и вероятно ще трябва да бъдат срутени.
Всеки иск към застрахователите ще се третира като отделен случай, заяви днес Джон Кей, министър-председателят на Нова Зеландия, на пресконференция в Уелингтън. Очаква се исковете от пострадали да са между 100 000 и 180 000.
Застрахователната компания Australia Group днес намали прогнозата си за нормата на печалба в резултат на земетресението в Крайстчърч.
Ако загубите достигнат 12 милиарда долара това ще бъде седмото най-скъпо природно бедствие и най-скъпото земетресение за застрахователите от 1970 г., насам, по данни на Swiss Re. Своеобразната класация се оглавява от урагана Катрина, който струва на застрахователите 71.2 милиарда долара.
Досега са идентифицирани 50 от жертвите на земетресението. Поне още 300 души са обявени за изчезнали, но властите съобщават, че реалният брой на затрупаните под развалините не е известен.
Спасителните екипи продължават за разчистват с голи ръце, обучени кучета, тежки кранове и булдозери в опит да открият оцелели. Усилията ми досега са спасили 120 души, като на някои от тях спасителните екипи били принудени да ампутират крайници, за да ги извадят от развалините.
Най-силно засегната е централната част на града. Кметът на Крайстчърч обяви извънредно положение в този район заради опасността от срутване на повредени сгради. Достъпът е забранен освен за спасителните екипи.
Хиляди хора прекараха нощта в училища, на градския хиподрум и в зали на обществени сгради. Водоснабдяването и канализацията на града не работят.
При труса от най-големия ледник в страната се е откъснал блок с дължина около километър и с маса около 30 милиона тона, който се свлякъл в Тасманийското езеро, на 200 км западно от Крайстчърч, и е предизвикал вълна с височина 3.5 метра, заляла земеделски земи.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *