Населението на Египет стигна близо 95 милиона

Населението на Египет е близо 95 милиона, а 9,4 милиона египетски граждани живеят в чужбина. Това сочат огласени днес данни от най-новото преброяване в страната, предаде Асошиейтед прес. Резултатите от преброяването бяха прочетени от директора на националната статистическа служа Абу Бакър ел Гинди на церемония, предавана по телевизията.

Към април т.г. населението на Египет е било 94 798 827 души, с 22 милиона повече от предишното преброяване през 2006 година. През 1986 и 1996 г. египтяните са били съответно 38,3 и 59,3 млн. души. Гинди съобщи още, че сега 34,8 на сто от египтяните са на възраст от 15 до 37 години. В столицата Кайро и близката провинция Гиза живеят общо 18,1 млн. души. Властите в Египет, който е най-многолюдната арабска страна, полагат усилия да ограничат прираста на населението – около 2 милиона годишно, – да да могат да изпълнят амбициозните си икономически реформи. През последните три години бе възприет плаващ валутен курс, премахнати бяха държавните субсидии за цените на горивата, повишени бяха таксите за комунални услуги и бе въведен ДДС, информира pik.bg.

Икономиката, разклатена от народното въстание през 2011 г. срещу режима на Хосни Мубарак, вече показва признаци на възстановяване въпреки 30-процентната инфлация и трудностите за бедните слоеве на обществото, посочи АП. В доклад на централната банка, оповестен в края на тази седмица, се прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт 5 процента през сегашната бюджетна година, започнала на 1 юли, а до 2020 г. се прогнозира растеж от 6,5 на сто. В доклада пише, че през юни т.г. външният дълг на Египет е бил 79 милиарда долара, с 23,2 милиарда повече отколкото преди 12 месеца. Същевременно се посочва, че това не е причини.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *