НАТО обяви началото на края на операцията в Либия

Необходимостта да се запази готовност се запазва, но, откровено казано, въздушните мисии са практически приключили“, каза Ла Руса в кулоарите на срещата на военните министри на страните от НАТО в Брюксел.

Преходният национален съвет вече е установил контрол върху по-голямата част от Либия, но привърженици на укриващия се бивш лидер Муамар Кадафи все още се съпротивляват в градовете Бани Уалид и Сирт, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Руса добави, че арестът на Кадафи не е задължително условие за прекратяването на операциите на НАТО. „Това което е задължително за него е да не може вече да вреди на либийските граждани и на сигурността на страната“, подчерта италианският министър.
„НАТО внимателно ще прецени способността на новите управници на Либия да защитят гражданското население, преди да обяви край на военните операции там“, заяви пък генералният секретар Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс. Той потвърди, че прекратяването на военните операции не зависи от локализирането на бившия либийски лидер, чието местонахождение остава неизвестно.
Решаващият фактор ще бъде защитата на цивилното население. „Когато вече не съществува заплаха, тогава ще е дошъл моментът да сложим край на операцията. Когато ще вземаме решението, внимателно ще преценим ситуацията със сигурността и, разбира се, специално ще вземем предвид способността на Преходиня национален съвет да защити ефикасно цивилното население. Алиансът с готовност ще помогне на новите управници с реформите в областта на сигурността и отбраната, ако бъде помолен“, каза още Расмусен.
По-рано днес АФП съобщи, като се позова на анонимни официални лица, че съюзниците от НАТО обмислят кога да сложат край на въздушната кампания в Либия, след като вече оставащите сили на Муамар Кадафи са обкръжени и остават извън обсега на бойните самолети. Лоялните на сваления диктатор Муамар Кадафи сили са обкръжени в Сирт и Бани Уалид и се крият сред местното население, което прави самолетите на НАТО по-неефективни и увеличава риска от жертви сред цивилното население, смятат експертите.
Силите на Кадафи, които преди се придвижваха свободно през пустинята с танкове и бронирани коли, вече не могат да са цел за самолетите НАТО. „Не можем да ударим нещо, което не е там”, коментира представителят на НАТО и добави:„ Снайперист на покрива – това не е нещо, което можем да преследваме с въздушна сила”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *