Нигерия подписа сделка за 3 млрд. долара с „Шел“

Нигерийската държавна петролна компания NNPC подписа сделка на стойност 3,1 млрд. долара с компанията „Роял Дъч Шел“. От нигерийска страна заявиха, че парите ще бъдат използвани за финансиране на започнати джойнт-венчърни проекти.
Сделката предвижда „Шел Дивелъпмънт Петролиъм Корпорейшън“ да финансира NNPC с 3,1 млрд. долара, за да покрие дефицита в ценните книжа, издадени от нигерийското правителство през 2008 г.
Споразумението ще осигури също заем от 1,8 млрд. долара за финансирането на неуредените плащания на NNPC за изискуемите плащания в съвместното предприятие между двете компании за 2006-2007 г.
Чрез NNPC Нигерия притежава 55-процентов дял в смесените предприятия с „Шел Дивелъпмънт Петролиъм Корпорейшън“, като останалите 45% са на „Найджирия Аджип Ойл Къмпани“ и френската група „Елф Петролиъм Найджирия Лимитид“.
Страната, която има най-големите добиви на петрол в Африка въпреки нарастващата конкуренция, се затруднява при изпълнението на финансовия аспект от задълженията си в смесените предприятия. Тя получава над 95% от външните си приходи от петрола.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *