Нискобюджетните компании имат основен принос за ръст на въздушния трафик

Нискобюджетните компании, чийто дял на пазара нараства, са основната причина за поредна година /през изминалата 2017-а/пътническият въздушен трафик да се увеличава. Това отчете Международната организация за гражданска авиация (известна на английски със съкращението си ICAO – ИКАО), цитирана от АФП и БТА. Авиокомпаниите са превозили през 2017 година общо 4,1 милиарда пътници, което е увеличение със 7,1 на сто на годишна основа след предходното нарастване от 6 на сто, уточни ИКАО, която е специализирана агенция на ООН.
Растежът на въздушния трафик е облагодетелстван от „продължаващото подобряване на сигурността, на надеждността му, както и на неговата ефективност и усилия за опазване на околната страна заяви президентът на ИКАО Олумуива Бенард Алиу.
Миналата 2017-а бе най-сигурната за въздушния транспорт от 1946 година и откакто се води статистика за инциденти със самолети, сочи докладът, публикуван в началото на януари от Мрежата за сигурност на авиацията. С общо 10 големи инцидента на самолети, превозващи пътници, при които са загинали 44 души, 2017-а „бе най-сигурната година за всички времена по брой на инцидентите и по брой на жертвите“, отчете Мрежата за сигурност на авиацията. Тя припомни, че през 2016 година е имало общо 16 катастрофи със самолети, при които са загинали 303 души.
С 1,2 милиарда пътници нискобюджетните компании увеличават обема на трафика си с по-бърз темп от средногодишния, отбеляза АФП. Тези компании вече имат една трета от превозените пътници в Европа, 31 на сто в азиатско-тихоокеанския район и 26 на сто в Северна Америка. Според показателя приходи от пътник и от километър, въздушният трафик нараства във всички райони с по-стабилен темп, отколкото през 2016 година.
Европа продължава да бъде най-големият международен пазар с 37 на сто от приходите от пътник и от километър, което е нарастване с 8,1 на сто на годишна основа благодарение на по-благоприятните икономически условия. Пак според този показател латиноамериканският пазар е нараснал с 10 на сто, азиатско-тихоокеанският се е увеличил с 9,6 на сто, Африка бележи растеж от 7,6 на сто, Близкия изток – с 6,9 на сто и Америка – с 4,9 на сто.

 

Милен АТАНАСОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *