Нова гаранционна програма JEREMIE Търговско финансиране COVID-19 предлага ОББ

 

След успешното стартиране на програма COSME COVID-19 и InnovFin COVID-19 Обединена българска банка започва предлагането и на новата гаранционна програма JEREMIE Търговско финансиране COVID-19. Споразумението между банката и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) ще гарантира транзакции, отпуснати за финансиране на малки, средни и малки междинни предприятия (с персонал до 499 души) на стойност 170 млн. евро.

Новата програма предоставя възможност за частично обезпечаване на предоставяни от ОББ банкови гаранции, акредитиви, общи лимити за оборотни средства и издаване на банкови гаранции и/или акредитиви, кредити за оборотни средства, включително овърдрафти и сделки по търговски вземания (факторинг) в евро, лева и щатски долари, отпуснати до 31.03.2023 г.  със срок до 60 месеца, но не по-късно от 31.12.2025 г.

Максималният размер на ниво сделка е 3 млн. евро за МСП и 1 875 млн. евро за малки и междинни предприятия, като програмата ще гарантира 80% от размера на кредита. С JEREMIE Търговско финансиране COVID-19 ОББ предлага финансиране при преференциални ценови условия и облекчени изисквания за обезпеченост до 50% от размера на кредита по дисконтирана стойност.

Програмата дава възможност за рефинансиране на до 30% от размера на кредита, като сделката не трябва да бъде гарантирана с друг финансов инструмент от ЕИФ. Това прави програмата отличаваща се в сравнение с предлаганите към момента финансови инструменти на Европейския инвестиционен фонд.

Параметрите по схемата ще се прилагат до 31.03.2023 г. без формални изисквания за доказване на влиянето на COVID-19 върху кандидатстващите предприятия.

„Чрез партньорството ни с Европейския инвестиционен фонд продължаваме да подкрепяме малките и средни предприятия в България в необичайната икономическа среда, породена от COVID-19. В днешния контекст искаме повече от всякога да бъдем част от процеса по възстановяване и се радвам, че този инструмент е още един начин да постигнем тази цел.“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Обединена българска банка.

JEREMIE е инициатива на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд, която представлява абревиатура от “Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия”. Програмата е изцяло насочена към финансиране и подкрепа на българските фирми, като основната й цел е развитието на малки и средни предприятия.

 

Митко ЯСЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *