Новина във Financial Times покачи европейските индекси

Според публикацията бизнесмените са готови да преведат парите още следващия месец. Това е прекрасна новина за еврозоната, която се чудеше как да раздели оскъдния ресурс между Гърция и Португалия. Новината сне температурата от европейските борси и индексите се покачват за втори пореден ден.
FTSE 100 INDEX расте с 0.41% до 5 894 пункта. DAX INDEX добавя 0.52% до 7 208 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 0.37% до 3 943 пункта.
Новината подкрепи и обединената парична единица еврото. След като през целия ден вчера то се огъваше под натиска на долара, днес посоката на движение се смени. Към този час едно евро купува 1.4192 долара, което е изменение със 109 пипса.
Доларът пада и към японската йена, като единица от него купува по-малко йени, отколкото преди началото на азиатската сесия, а курсът на обмяна е 81.9750 йени за долар.
Петролът продължава да се търгува над 100 долара за барел, като контрактите за доставка на лек американски петрол през юли достигат до $ 101.59 за барел, а сортът брент струва $ 115.18 за барел.
Сред любопитните корпоративни новини се откроява тази от тютюневият гигант British American Tobacco PLC, който обяви, че е на път да се сдобие с втората по големина цигарена компания в Колумбия. Стойността на придобивката е $ 452 млн. , като BAT е готов да плати 11.3 пъти повече отколкото са приходите на колумбийците за миналата година.
08:45 часа
Ръстът в цената на петрола доведе до оживление на азиатските фондови пазари. Основният японски индекс Nikkei 225 се покачи с 1.15% до 9530 пункта, благодадение на рязкото поскъпване в цената на няколко енергийни дружества. Хонконгският Hang Seng е нагоре с 0.5% до 22858 пункта, а шанхайският индекс CSI300 се покачва с 0.48% до 2885 пункта.
Засилването на пазара на акции се дължи и на няколко окуражителни новини от индустриалния сектор на Япония, където анализът на енергийната ситуация показва, че недостигът на електричество след кризата на АЕЦ се е оказал по-малък от очакванията. През следващия месец се очаква производството на заводите на Toyota да се възстанови до 90% от кредкризисните равнища, а производителят на офис оборудване Ricoh смята да уволни 10 000 свои служители, което доведе до 3.3% ръст в пазарната стойност на компанията.
Японската йена днес леко поскъпва спрямо долара, до 81.7445 йени за долар, което прави оживлението на фондовия пазар още по-характерно. Обикновено има силна обратна корелация между цената на японската валута и курса във валутната двойка долар/йена. От сутринта, доларът се е смъкнал с 0.27% към йената.
Още по-чувствително е покачването на еврото към долара, с 0.5% до USD 1.4159. Китай потвърди за пореден път готовността си да купува държавните облигации на закъсалите страни от еврозоната, което върна за момент доверието в единната валута. Европейският фонд за финансова стабилност EFSF започва да предлага на пазара от юни облигации за оказване на подкрепа на Португалия и според шефа на фонда Клаус Реглинг, има ясни доказателства, че азиатски инвеститори, включително Китай, ще се намесят като активни купувачи.
При австралийския долар има покачване до USD 1.059, във връзка с добрите икономически данни за Австралия. Паундът купува 1.6301 долара, а франкът се засилва до USD 1.1494.
Понижението на долара оказа подкрепа на пазара на суровини, които се търгуват в долари и инвеститорите, притежаващи други валути, намират по-изгодни сделки. Пшеницата продължава да се катери нагоре заради спекулации, че сухото време в Европа ще се отрази неблагоприятно на посевите. Най-силен ръст на борсата в Чикаго отбелязва дървеният материал, който в рамките на няколко часа се качи с 4.19%.
Петролът, заради доказателства за ръст на потреблението на горива в САЩ, според доклада на министерството на енергетиката, поскъпна до двуседмичен връх. Видя се, че запасите с горива са намалели с над 2 млн. барела миналата седмица. Според някои анализатори, цените ще тръгнат отново нагоре, повтаряйки възходящото рали от средата на май миналата година.
Барел WTI се търгува за 101.62 долара за барел, ръст от 0.3%. Барел брент се качва с 0.07% до 115.01 долара. На пазара на благородни метали среброто се покачи с 2.32% до 38.515 долара за тройунция, а златото се търгува при цена 1530.70 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *