Нови шокови мерки за икономии в Гърция

Изданието коментира, че технически екип на така наречената тройка, който се очаква днес в Атина, ще обърне „надолу с главата“ данните в бюджета и мерките за икономии, които вече били разработени от икономическия екип на правителството.
В. „Та неа“ не изключва представителите на трите институции – ЕК, ЕЦБ и МВФ, да идват, за да дадат съгласието си за новите рестрикции, тъй като се очаква бюджетният дефицит на Гърция за 2010 г. да бъде с ново отклонение нагоре и да възлезе на 10,6 на сто вместо прогнозните 9,5 на сто.
Вестникът пише, че финансовото министерство нито опровергавало, нито потвърждавало публикациите за дефицит от 10,6 на сто и че Европейската статистическа служба (Евростат), която ревизира данните за бюджетното състояние на Гръция, ще огласи своите оценки на 26 април.
„Икономии равносилни на безизходица“ под това заглавие в. „Етнос“ отново предрича, че Гърция няма да може да преодолее дълговата криза, въпреки получаваните от нея спасителни заеми в размер на 110 млрд. евро от ЕС и МВФ и че страната догодина ще вземе нов заем.
Вече наближава година от подписания меморандум с ЕС и МВФ за заемите, но управляващите социалисти са безсилни да реализират заложените в него цели, повечето от които все още стоят на хартия.
Кабинетът проявява признаци на „умора“ от реформите и закъснява с изпълнението на бюджета. Върху него се оказва натиск за допълнителни мерки, който кара премиера Папандреу да вземе критични политически решения вероятно след 15 април, когато се очаква да бъде представен средносрочният план за бюджетна хармонизация 2012-2014 г. и когато не е изключено той да обяви промени в правителството или предсрочни избори, коментира в. „Катимерини“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *