Нов вид договорни фондове излизат на пазара

Промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа предвиждат отпадане на долната граница от 500 хил. лв. на нетната стойност на активите
Нов вид договорни фондове, които ще може да инвестират активите си в ценни книжа, инструменти на паричния пазар и благородни метали, може да се появят на капиталовия пазар. Това предвиждат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Целта на въвеждането на инвестиционни схеми е да се даде допълнителен тласък за развитие на българската финансова индустрия, като се предостави възможност за създаването на нови финансови продукти, твърдят от финансовия надзор, който е вносител на законопроекта. Създаването на договорните фондове без специални ограничения е взаимствано от Люксембург.
Подкрепа
Въвеждането на новия тип инвестиционни схеми се приема радушно от инвеститорите на БФБ. Първоначално управляващите дружества са настоявали да се създадат борсово търгувани фондове, но в крайна сметка са приели идеята за фондове без специални ограничения. Има инвестиционни възможности на пазара, които не може да бъдат реализирани с досега съществуващите фондове, смята Стоян Тошев, председател на Българска асоциация на управляващите дружества.

Фондовете без специални ограничения определено ще внесат разнообразие на капиталовия пазар, убеден е и Петко Вълков, изпълнителен директор на „БенчМарк Асет Мениджмънт“. Според него обаче трябва сериозно да се помисли за механизъм, който ще може да защитава дребните играчи.

Контра
Неофициално в брашна се говори, че Министерството на финансите е против създаването на схеми без специални ограничения и законопроектът в този му вид няма да мине в Народното събрание. От ведомството на Симеон Дянков отказаха коментар на този етап.
Облекчение
В проектозакона за нов ЗППЦК отпада и изискването за долна граница от 500 хил. лв. на нетната стойност на активите. Според пазарните участници изискването отдавна е трябвало да бъде премахнато.
Нашият капиталов пазар в момента е в много тежки условия и няма нужда от допълнителни бариери, коментира пред в. „Пари“ Ралица Агайн-Гури, зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Според Стоян Тошев ефектът от премахването на долна граница на активите е, че инвеститорите ще могат да решават дали да участват в един фонд или не и това няма да зависи от административни изисквания.
Другите промени в закона, които касаят договорните фондове, са съкращаване на сроковете за одобрение от КФН на колективните схеми от 3 месеца на 1 месец. Освен товафинансови отчети на договорните фондове ще се предават само на шест месеца, а не както беше досега – месечно и на тримесечие.

Магдалена Иванова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *