Нов „дворцов“ скандал зрее в Балчик

Преди малко повече от година със съдебно решение паркът бе даден за стопанисване на СУ „Св. Климен Охридски“. Ако не се постигне споразумение, на 20 май от инициативният комитет, организирал протеста смятат да блокират всичките му подходи.
Днес стана ясно, че Община Балчик ще поиска от Министерския съвет правото да стопанисва комплекс „Двореца“. „Общината има капацитета да управлява паметника на културата от национално значение, който да бъде място за провеждане на многобройните фестивали и концерти в Белия град“, каза по този повод кметът на града, Николай Ангелов.
Повод за съдебното решение стана дългогодишната война между Министерството на културата и Софийския университет, която на 29 август 2007г. доведе до показно „изкореняване“ на палми от парка на двореца, разпоредено от тогавашния директора на университетската ботаническа градина д-р Красимир Косев. Действията му бяха протест срещу решението на Министерския съвет, с което градината бе предоставено за стопанисване от Министерството на културата.
Екзотичните форми на протест винаги са съпътствали битката за контрол над историческия, архитектурен и ботанически обект. Историята помни жестове на пацифизъм, като ботаници засаждали теменужки между краката на полицаите, изпратени от Министерството на културата, за да бранят интересите му. Няма как да бъдат забравени и сцени като тази, при която финансов ревизор, изпратен от Министерството е бил прогонен с включена моторна резачка за дърва. Сега за всичко това, служителите в двореца разказват с усмивка. Но нови протести все пак предстоят.
През годините СУ и комплекс „Двореца“ в Балчик водят общо 13 съдебни дела за изясняване на собствеността, която управляват и уреждат проблемите помежду си. „Става дума за три основни групи дела, обясни преди време бившият директорът на комплекса Тошко Гяуров. Те са за управлението на комплекса, за изясняване на финансови спорове помежду ни и за изясняване на нормативното уреждане на отношенията ни“. Според Гяуров, който в момента е директор на Фестивалния и конгресен център във Варна, ключовите дела, касаещи собствеността са общо 3. Едното от тях вече е решено в полза на Двореца с определение на Върховния касационен съд от 27 юли 2007г. Второто дело е трябвало да удовлетвори претенциите на СУ за собственост върху общо над 180 дка терен, на който в момента се намира ботаническата градина /11 дка/, парка на двореца /60 дка/ и пустеещ защитен терен южно от Тихото гнездо, където някога са се намирали овощните градини и лозовите насаждения на стопанството /120 дка/. Този иск обаче отново е отхвърлен.
Що се отнася до финансовите дела, които МК и „Двореца“, те винаги са касаели разпределението на средствата от входната такса на двореца. С едно от тях, СУ е поискал разпределение на постъпленията в съотношение 75 на 25% в своя полза. След като съдът удовлетворява иска, Дворецът завежда контрадело, тъй като СУ е поставил своя каса на входа на комплекса и събира такса за посещение на ботаническата градина от всеки турист, независимо дали той има желание да я види или не. Искът е за половината от сумата, събирана като входна такса от СУ. „След като този иск също бе удовлетворен, двете дела на практика се неутрализираха взаимно.
Последното от серията съдебни дела , което е трябвало да ревизира правилника за управление на „Двореца“, на практика е изгубило смисъла си с установяването на актуалния му статут като  Държавен културен институт.
По времето, когато министър на културата е Божидар Абрашев (в правителството на Симеон Сакскобургготски) е изготвен проект за строеж на комплекс с хотели, винарни, бунгала, амфитеатър, спортни зали и др. на терена на парка в „Тихото гнездо“. Съмненията за съществуващи инвестиционни намерения, свързани с разкритията, че  простреляният преди няколко години Манол Велев, съпруг на председателката на ДАМС Весела Лечева, участваше в управлението на сдружение „България-Завинаги“ заедно с Александър Малчев, съпруг на Невяна Малчева началника на кабинета на министъра на културата Стефан Данаилов. Именно Малчев бе и човекът, представил преди години идеята за строителството в двореца в Балчик. Веднага след избухналия по този повод скандал, проектът бе спрян, а територията, обявена за защитена. Срещу проекта тогава се обяви и тогавашния председател на парламентарната комисия по култура Стефан Данаилов.
Сега, поредната криза около двореца „Тихото гнездо“ заплашва да направи невъзможен достъпът до него в самото начало на туристическият сезон. Паркът и резиденцията на румънската кралица Мария, построени през 20-те години на миналия век са сред най-посещаваните туристически обекти по Северното Черноморие.
Историята на „Тихото гнездо“
Дворецът „Тихото гнездо“ е построен от румънската кралица Мария през двадесетте години на миналия век.  През 1940 година по силата на Крайовската спогодба, той попада на българска територия, но остава румънска собственост до 1970 г., когато е откупен от българското правителство.
С акт на МС от 1955 г. СУ е определен като ползвател на 11.5 дка от територията на парка, на които да устрои своя ботаническа градина, и като институция, отговорна за поддръжката на градините. Фактическият стопанин на комплекса обаче остава неясен до 1992 г., когато тогавашния финансов министър Иван Костов издава заповед, с която официално го отдава в разпореждане на МК.
През 1998 г. тогавашния областен управител на Варненска област Добрин Митев издава акт за държавна собственост, в който вписва правата на принципала.
През 2002 г. културният министър – покойният Божидар Абрашев, обявява комплекса за паметник на културата с национално значение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *