Обсъжда се възможността за 2-годишно затваряне на вътрешни граници в Шенген

Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана. По повод потока от мигранти през Гърция ще се проведе и дискусия за възможността за 2-годишно прекратяване свободното движение на някои вътрешни граници в Шенген. Българската позиция ще представи вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Възможните последици от прилагането на чл.26 от Кодекса на Шенгенските граници за първи път официално е в дневния ред на вътрешните министри. Мярката би дала юридическо основание на страни като Австрия и Германия да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС. За да се стигне до там, първо Еврокомисията трябва да прецени дали Атина до април е взела препоръчаните мерки за спиране потока от нелегално идващи хора през морето и след това до месец май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Въвеждането на контрол в свободното пространство Шенген би донесло загуби от 3 милиарда евро, по разчети на Европейската комисия.

Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън съюза обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци. Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър.

Съветът ще гласува и част от текстовете по регламента за създаването на единна агенция на ЕС за охрана на морските и сухопътните външни граници. Група страни-членки, сред които и България обаче, имат резерви по предлаганите широки правомощия на ръководството на новата европейска структура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *