Обявяват сделката за „Нова Плама“ на лондонската борса

Сделката за продажбата на нефтопреработвателната рафинерия „Нова Плама“ и започващият инженерингов одит се очаква да бъдат обявени днес на Лондонската борса от фирма „Петрофак“.

Това съобщи Ангел Стефанов, собственик на фирма „Хайуей логистик център“, която закупи плевенската рафинерия. Той уточни, че е сключен договор с компанията „Петрофак“ да извърши цялостния анализ за състоянието на производствените мощности.

Тя оперира 17 собствени и 18 рафинерии на големи производители по света и е публична компания, регистрирана на Лондонската борса, поясни Стефанов.

Първите експертни екипи на „Петрофак“ ще започнат работа в Плевен до седмица като в срок до три месеца ще трябва да изготвят бизнесплан за възстановяване на нефтопреработвателното предприятие.

Ако одитът бъде положителен, „Нова Плама“ може да възстанови част от производствените си мощности след около осем месеца като към инвеститорите ще се включи и фирмата „Петрофак“, поясни Стефанов.

До 150 милиона лева инвестиции предвижда да вложи новият собственик в „Нова Плама“, която бе закупена за 44 милиона и 400 хиляди лева. Рафинерията има екологичен лиценз и паспорт за производство на нефтопродукти. Площадката разполага с достатъчно площ до старите мощности да се инсталират нови, допълни Стефанов.

По думите му се водят преговори с компании от Китай, САЩ и Италия за закупуване на инсталации, работещи по най-съвременни технологии, за да се произвеждат и светли горива.

От миналата седмица собствениците на „Нова Плама“ имат официално потвърждение за участие във въвеждането на нови мощности на един от най-големите индустриални холдинги в Китай. Суровината най-вероятно ще се внася от Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *