Омбудсманът ще сезира КЗК за картел на розопреработвателите

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розопреработвателите: това обяви тя в Карловско при среща с розопроизводителите от региона, които се вълнуват от позицията на държавата към отрасъл, който е изключително трудоемък и неблатодарен за труда, който се полага.

По думите й е притеснително седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква,  без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова. Тя обяви още, че сезира и НАП, да се намеси  и започне  щателни проверки на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лева за килограм розов цвят, на тези които в момента ограбват труда на розопроизводителите.
Важно е всички малки розопроизводители да се регистрират като земеделски такива, за да могат да получат обещаните от земеделското министерство компенсации  „деминимис“.  По думите й това може да стане през общинските служби по земеделие, които на място да регистрират, всички които искат да се регистрират.
Необходимо е също така след приключването на тазгодишната кампания,  малките розопроизводителите  да се обединят  в  Асоциация, с която догодина заедно да могат да си защитават интересите си. Както и да участват в процеса на подписване на договори с дестилериите,  така че да бъдат максимално защитени интересите на малките розопроизводители, като в договорите са посочени  регламентирани минимални изкупни цени, неустойки, както и глоби при неизпълнение на договореностите. Омбудсманът Мая Манолова каза още, че няма как държавата да избяга от отговорност и да не подкрепи розопроизводителите и този важен отрасъл – розопроизводството, който е лицето на България. В кратки срокове  трябва да бъде изготвен закон за розата, но държавата може да се намеси и да спре вноса на продукти, които компрометират качеството на българското розово масло. Проблемът с изкупуването на розовия цвят възникна още в началото на каманията по неговото прибиране. Заради свръхпроизводство на розово масло през миналата година, което остана непродадено, около 50 на сто дестилериите не работят, а останалите не успяват да изкупят и преработят произведената суровина, която е изключително нетрайна. Потърпевши от ситуацията са нерегистрираните собственици на розови градини, сумарно само в Карловско техните насаждения са около 60 на сто от всички площи.

Всяка година с българското „течно злато“, както е известно розовото масло, две трети от големите френски парфюмерийни къщи произвеждат над 2,3 млн. парфюми, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Така за последните 5 години българската компания „Българска роза“ АД – Карлово е доставила на водещите производители на парфюми масло от роза дамасцена, което е било вложено в над 11 млн. парфюми от световноизвестни марки. Родната фирма произвежда и собствени линии козметични продукти, които се изнасят, както в цяла Европа, така и в Китай, Виетнам, Южна Корея, САЩ, Русия, Австралия, Япония, Сингапур и Филипини.

Близо 200 розопроизводители от град Стрелча и общината излязоха на протест в събота вечер заради ниските изкупни цени на маслодайната роза. Местните розоберачи негодуват, че им изкупуват продукцията срещу 2.50 лева за килограм, а цената на розовото масло е скочило шест пъти от 2000 г. насам. Според хора от Стрелча, които се занимават с отглеждането на рози, миналата година килограм рози се е изкупувал срещу 4,50 до 5 лева.  Омбудсманът Мая Манолова направи поредица от срещи с местните розопроизводители, след нея тръгна да потушава „бунта в розово“ и аграрният министър Румен Порожанов, който обаче не даде много надежди с какво държавата ще може да помогне в конкретния случай, който е във взаимоотношението между частни икономически субекти.

Тази година на 26 май карловското предприятие „Българска роза“ ще отпразнува 70-тия си юбилей по време на „Празника на розата” в Карлово. Всяка година, в последната събота на май в родния град на Васил Левски се организира празник, който обичайно започва с ритуала „Розобер“ в розовите поля край града. От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Там на ръце младежи носят Царицата на розите – най-красивата девойка, избрана на едноименния конкурс, а в градския музей на Карлово се организира демонстрация на розоварене.  При срещата в Подбалкана омбудсманът Манолова беше поканена също като официален гост на тържествата в Карлово.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *