Отвори врати Coworking Bansko – офис извън офиса

Отвори врати първото по рода си споделено работно пространство в Банско, предлагащо офис извън офиса, това съобщиха от общината на планинското градче. Кметът на община Банско Георги Икономов заедно с основателите – Матиас Зейтлер, Уве Алгоер и Ирина Пандева, са прерязали лентата на новаторския офис – Coworking Bansko.
„Когато преди три месеца тези млади хора дойдоха при мен в общината, аз не можех да си представя как би изглеждал един подобен офис, е коментирал Икономов по време на откриването. Поздравявам ви, че успяхте да реализирате своята идея и се надявам младите хора, които ще посещават офиса, да останат доволни от Банско. Пожелавам ви успех в начинанието и ви уверявам, че Банско е прекрасно място за млади хора“, е допълнил кметът.
Благодарение на силната си мотивация екипът на Coworking Bansko е новатор в едно нетрадиционно начинание за страната, привличайки хора от цял свят да работят под един покрив в Банско, отбелязват още от общината. Те целят да привлекат в планинския курорт чужденци, които пътуват и работят. Така посещавайки града, те ще могат не само да работят в компанията на други хора, но и да опознаят предимствата за бизнес и условията за живот в планинската община.
Офисът предлага 18 напълно обзаведени работни места с ергономични столове и просторни дървени бюра, стая за срещи, кабинка за телефонни разговори, шкафчета, кухня, кът за отдих.
„Преди всичко хората са важни, ако я няма общността, мястото е без значение, коментира Ирина Пандева. Затова още в началото започнахме с изграждането на група от съмишленици, които се радват да съчетават работа и забавления, да опознават нови култури, да пътуват и да включат Банско в маршрута си.“

Според действащия у нас Кодекс на труда специално внимание се отделя на работното място, на неговото поддържане и техническо оборудване. Така според чл. 107и работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, осигурява в дома си или избраното от него друго помещение извън предприятието определено пространство за работно място. Въпросите, свързани с работно, техническо и друг вид оборудване на работното място, задължения и разходи по поддръжката му, други условия за доставка, подмяна и поддържане на оборудването, както и клаузи с оглед придобиването на отделни елементи от оборудването от работника или служителя, който извършва работа от разстояние, се уговарят задължително в индивидуалния трудов договор.

Следователно офисът в Банско може да служи и за работно място на местните фрийлансери, особено извън активния зимен сезон, когато тук е спокойно и не така многолюдно…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *