Откриват главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”

Досега Агенцията за малки и средни предприятия бе междинно звено по програмата, но се оказа, че бизнесът се среща с огромно забавяне.  За обединението настоява и Брюксел.
Формално сливането на функцията на междинно звено по ОП „Конкурентоспособност“ от агенцията за малки и средни предприятия и ресорната дирекция в икономическото министерство е от началото на май. То е провокирано с цел намаляване на времето за оценка и проверка на проектите, както и по-бързото изплащане на спечелените средства за бизнеса. Преди време пред Дарик заместник-министър Жулиета Хубенова описа процеса на работа преди сливането така: „Управляващият орган на извадков принцип също прави проверка. Ако има грешки, тогава оценителните доклади се връщат, те ги проверяват отново и така се бави самият оценителен процес, като става един „пинг-понг“. Отделно няма значение дали са 5, 10, 100 или 1200, но при тях трябва да се оценява, според малките и средни предприятия, минимум три месеца“.
Според директорката на агенцията Марияна Велкова проблемът със забавянето на проектите идва изцяло от икономическото министерство: „Проблемът със забавянето на излизането на резултатите от оценките идва от т. нар. последващо одобряване на управляващия орган. Не е нормално цялостна оценка да се извършва в рамките на три месеца, а одобряването на оценителния доклад да продължава два или три месеца след това“.
Преди време от справка, поискана от лидера на СДС Мартин Димитров, стана ясно, че служителите на агенцията са получавали допълнителни пари на база на договор именно по оперативната програма. Тогава пред Дарик Марияна Велкова категорично отрече това да са „бонуси“, защото допълнителните средства са разписани като граждански договор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *