Отново сме с ниска предприемаческа активност

България остава сред страните с най-ниска предприемаческа активност през 2016 г., но добрата новина е, че подобрява резултатите си. Това показва изследването Global Entrepreneurship Monitor (GEM), което за втора поредна година включва данни от проучване и в България. Макар че нивото на предприемачество в страната продължава да бъде ниско, през миналата година повече хора са започнали собствен бизнес, отколкото през 2015 г.

Държавата се е изкачила малко нагоре в световната класация по предприемаческа активност в начална фаза (ПАНФ), като е заела 62-ра позиция от 65 държави. Предходната година страната беше на предпоследно място. Това е едно от малкото подреждания, в които зад България са големи икономики като Германия и Италия, а най-предприемчиви са малки страни като Естония, Латвия и Кипър.

Положителната промяна, но на дъното

Резултатите от проучването показват, че 4.8% от българите на възраст между 18 и 64 години са в процес на създаване или наскоро са създали бизнес (виж таблицата). В глобален план само още три държави имат ниво под 5% – Италия, Германия и Малайзия. Като цяло Европа е регионът с най-ниското средно ниво на показателя (едва 8.5%). България отчита подобрение, след като през 2015 г. проучването отчете, че само 3.5% от хората започват собствени проекти. Повишава се и делът на предприемачите с установен бизнес, който е активен повече от три години и половина.

Възможности за започване на бизнес виждат около една пета от българите, което е двойно по-малко от средното ниво в 65-те държави, в които е проведено проучването. Според световния доклад средно 42% от пълнолетното население в трудоспособна възраст виждат добри възможности за започване на бизнес в района, в който живеят. В рамките на Европа разликите са значителни. Сред песимистите до българите се нареждат словаците, докато шведите са на другия полюс (79%). В същото време като цяло 22% от анкетираните в 65-те икономики са изразили намерение за започване на бизнес през следващите три години. В България делът им е тройно по-малък. Въпреки това сравнение в предходната година показва, че възприятията за предприемачеството в страната се подобряват. Намалява и делът на хората, които не биха се захванали с бизнес заради страх от провал.

Негативна промяна има в начина, по който българите гледат на предприемачеството като социална ценност. Докато през 2015 г. 71.5% от хората са вярвали, че предприемачите са добре приети и се радват на висок статус в обществото, през миналата година делът им е намалял до 66.9%. По-малко са и тези, които смятат, че започването на бизнес е добър кариерен избор – 52.9% в сравнение с 57.5% през 2015 г. Европа като цяло се отличава с най-ниска убеденост, че предприемачеството е добра кариера, но средният резултат е по-висок от този на България – 58%. Интересен детайл е, че Африка е регионът, който отчита най-позитивните нагласи по отношение на предприемачеството.

Малко работни места

Глобалното проучване показва, че 55% от предприемачите в света очакват да разкрият поне едно работно място в следващите пет години. В същото време влияние имат много фактори, които биха могли да възпрепятстват подобен ръст, информира capital.bg. Такива са напредналите комуникации и технологии, които позволяват на предприемачите да оперират самостоятелно, без да имат нужда от персонал, наличието на негъвкаво трудово законодателство, отсъствието на достатъчното опитни и образовани специалисти, ограниченият достъп до финанси и предпочитанията на компаниите да останат малки, за да се избегнат усложненията и формалностите, които обикновено носи растежът, посочват от „GEM България“.

В България очакванията за нови работни места са доста по-скромни, показват резултатите. Общо 65.9% от анкетираните посочват, че не планират да наемат работници през следващите пет години. Едно до пет работни места предвиждат да разкрият 20.7% от предприемачите и едва 13.4% ще наемат повече хора.

Като цяло в световен план през последната година предприемаческата активност остава стабилна или показва ръст при приблизително две трети от всички проучени икономики, уточняват от „GEM България“. Средното ниво на предприемаческата активност достига най-високи нива в т.нар. ресурсно обусловени икономики (17%), но намалява при по-високите нива на икономическо развитие (9% за иновационно обусловените икономики).

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *