От днес в болниците само с пръстов отпечатък

Приемът в болница от днес вече е изцяло чрез системата за пръстова идентификация. От здравната каса обявиха, че лечебните заведения са готови за чекирането с пръст и ново отлагане няма да има. Пациенти обаче сигнализират за опашки и припаднали болни на места.

 

Първоначалната идея беше пръстовата идентификация да е задължителен вход в болница от 1 октомври. Оказа се, че системата не е готова за промяната и пациенти чакаха с часове, за да им вземат отпечатъка. Затова стартът беше отложен с един месец. Самият софтуер се тества още от юли. Пациенти твърдят, че на места все още се чака с часове заради хора, на които на регистратурата не успяват да вземат отпечатък, образуват се опашки, има и припаднали възрастни пациенти.

„Не е необходимо да се отлага. Лечебните заведения разполагат със системата за идентификация“, обясни вчера зам. здравният министър и отскоро шеф на надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков пред „Дарик“. Според него 90% от болниците в страната са готови за работа с новата система.

От днес, ако пациент не е чекиран с пръстов отпечатък, здравната каса ще проверява болницата и може да не плати лечението. Самите пациенти имат право да откажат да се регистрират по новия начин. В този случай болницата ще уведомява районната здравна каса, която ще праща експерти да убеждават пациента, че с отпечатъка си контролира как се харчат парите от здравните му вноски. Според здравния министър Петър Москов системата за пръстова идентификация е „внезапна смърт за всеки един мошеник в системата“, защото с нея няма как да се отчитат фиктивни пациенти, информира в.Сега.

Чекирането трае 45 секунди. Първоначалната регистрация обаче, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време – няколко минути. Сканират се точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. Така се получава и уникалният код на всеки, който не би трябвало да може да се фалшифицира, т.е. да не е възможно да се отчете хоспитализация, без пациентът да присъства и да сложи пръста си на чекиращото устройство. От касата твърдят, че става дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Системата не съхранява отпечатъка, а скенерът генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни.

От 20 юли досега регистрираните пациенти са над 300 000, като от тях по-малко от 100 души са отказали регистрация, обявиха вчера от НЗОК. „До момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата. Процесът протича спокойно и със съдействието на здравноосигурените пациенти“, отчитат оттам. Ако пациентът все пак не иска да се чекира с пръст, той ще може да влезе в болницата с ЕГН и лична карта и дори с персоналния идентификационен код (ПИК) от НАП, ако разполага с такъв.

Какво показа досега експерименталният прием с пръстов отпечатък в 25 болници? Чекирането на възрастни хора може да отнеме доста време, тъй като те невинаги успяват да поставят пръста си на устройството както трябва. На места в лечебните заведения не бяха купили достатъчно устройства и целият прием се струпваше на едно място. Болници бързаха да снемат отпечатък и от спешните случаи. Системата блокираше. Вчера Ваньо Шарков за пореден път обясни, че регистрацията чрез пръстовия идентификатор може да бъде направена в рамките на деня, а не в момента на прием на пациента. „Това го знаят лечебните заведения, те работят по този механизъм и мисля, че няма никакви притеснения“, отбеляза той. Но все още липсва анализ дали са намалели кражбите каквато всъщност бе причината да се въведе приемът с пръстов отпечатък.

За своя сметка болниците са длъжни да купят чекиращи устройства на стойност 286 лв. всяко. За някои от по-големите болници са нужни до 80 устройства.

Не се чекират децата до 14 години и хора със специфични професии – например фризьорки, при които от боите за коса може да се увреди горният слой на кожата. От касата смятат, че това касае около 3% от населението. За новородените бебета, на които още не е издадено ЕГН, регистрацията ще е по болничния номер от медицинската документация.

Догодина системата трябва да бъде въведена в аптеките и при личните лекари.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *