Очакват се 153 млн. лв. инвестиции в три от държавните индустриални зони

Инвестиции на стойност 153 млн. лева ще бъдат реализирани през следващите години в индустриалните зони край Божурище, Телиш и Бургас, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на „Национална компания Индустриални зони” ЕАД Атанас Ненов.

Данните са на базата на подписаните договори с инвеститори през миналата и от началото на тази година, уточни Ненов.

Благодарение на тези инвестиции ще бъдат открити 1 650 нови работни места, посочи още той.

Компанията притежава на 100% или частично общо 8 индустриални зони. Три от тях са действащи – край Русе, Видин и Свиленград. Заради разположението им тези зони функционират като логистични центрове. Целта е да се разширят инвестициите в производство, особено в зоната край Видин, където има достатъчно свободни площи за изграждането на нови производствени халета, поясни Атанас Ненов.

Напълно нови индустриални зони ще бъдат изградени край Телиш, Карлово и Варна-запад (в общ. Суворово). Наскоро беше приключена работата по идейния проект за зоната край Карлово, която е разположена върху бившето военно летище край с. Марино поле.

В процес на изграждане са индустриалните зони в Бургас и Божурище. Компанията притежава 51% от индустриалния и логистичен комплекс в Бургас, а останалите 49% са на общината, уточни Ненов.

Той допълни, че до края на годината ще бъде приключен първият етап от изграждането на вътрешната инфраструктура на зоната в крайбрежния град, а до края на 2015 г. ще приключи вторият етап (оптика и електрически инсталации, улично осветление, тротоари и други инфраструктурни проекти).

През изминалата година са били сключени 6 предварителни договора за продажба на имоти на инвеститори в индустриалната зона в Бургас. Общата площ на терените е около 30 дка.

Индустриалната зона в Телиш включва терените на бившето ракетно поделение. Основен наемател на площи там е дружеството „Азия Инвест” – съвместна компания с участието на южнокорейската SDN Company, която инвестира в биопроизводство. За 5 години дружеството планира да инвестира 85 млн. лева и да изгради затворен цикъл на екологично производство на гъби, фуражни култури и месо, включително в изграждането и на птицеферма. Очаква се да бъдат разкрити над 700 работни места.

Що се отнася до индустриалната зона край Божурище, строителството на завода на Behr-Hella-Thermocontrol е на напреднал етап. Откриването на завода е планирано за септември, като инвестицията на германския производител на контролни табла за автомобилни климатични системи е за 42,5 млн. лева. Ще бъдат разкрити 350 нови работни места, посочи Атанас Ненов.

През декември миналата година са били подписани и още 5 договора с български високотехнологични компании. Общият размер на инвестициите им възлиза на 6 млн. лева, като ще бъдат разкрити около 250 нови работни места.

Компанията за индустриалните зони е подписала преди дни и меморандум за сътрудничество с китайски високотехнологичен парк, каза Атанас Ненов. Това дава платформа за достъп на български фирми до китайския пазар, както и на китайски фирми до България, а и за обмен на опит.

Костадин Джатев, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, допълни, че ведомството също е постигнало договорка с китайския съвет за насърчаване на международната търговия, което е още една платформа и възможност за излизане на български фирми на азиатския пазар, както и за привличане на китайски инвестиции в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *