Очакват се 20% спад на приходите от туризъм

С около 20% ще паднат приходите в туризма през този летен сезон. Това прогнозира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него основното намаление се дължи на обезценяването на руската рубла. Също така заради невъзможността да пътуват с леки коли и автобуси през Украйна към България, от началото на сезона руснаците по плажовете у нас са с една десета по-малко, смята експертът.

По думите му самолетите са пълни, но се наблюдава промяна на структурата на пътуванията.

Драганов посочи, че немалка част от руснаците, идващи у нас, отсядат в свои жилища или квартири на свои сънародници и по-малко се настаняват в хотели.

Според него по-малките приходи от руския пазар не може да се компенсират по никакъв начин. По думите му негативната картина се допълва и от спад на цените по Северното Черноморие с 10%, което е безпрецедентно за август.

Влияние оказва и лошото време.

„Заради дъждовете намаляха туристите, които отиват на морето за ден-два, намаля и броят на румънците. За първи път през август има празни легла, особено в хотелите по-далеч от брега и в малките населени места. Това не се случвало през последните 15 години”, казва още той.

По думите му лошото време кара хората без резервации да отлагат пътуването си и това сваля приходите на всички по Черноморието – хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове.

Той припомни, че през 2013 г. туризмът е донесъл на страната 3,1 млрд. евро, но за тази година все още не може да се каже колко ще е спадът. Според председателя на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин точно какво ще е намалението от постъпления от туризъм в хазната ще стане ясно чак след месец-два.

„От летищата казват, че пристигналите туристи са повече. Консулствата ни в Русия и Украйна отчитат ръст на издадените визи за почивка у нас, но колегите казват, че тези летовници ги няма при тях. Може да са по апартаменти, закупени от тях, или в български частни квартири”, добавя Рагин.

По думите му пазарът е динамичен и хотелиерите, които имат по-силни позиции не свалят цените си в пика на сезона, а други – намаляват. Според него след всички негативни събития около нас ще бъде успех да постигнем резултатите от миналогодишния летен сезон.

„Нормално е при по-слаб сезон приходите да падат”, Елена Иванова, от съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Според нея причината е не само кризата в Украйна. През юли в хотелите е отчетен спад от 7-8% и на туристите от Западна Европа – Англия, Германия и скандинавските страни. Заведенията за свободна консумация също отчитат по-голям отлив на клиенти. Хотелиерите изразиха надежда през август да достигнат нива на заетост каквито са отчетени през миналата година. Това обаче едва ли щяло да компенсира спада.

Според нея туристите от Западна Европа са предпочели Гърция пред България, защото са решили по този начин да помогнат на съседите да излязат от кризата.

„От друга страна южната ни съседка има голямо предимство с безплатните плажове, а у нас негативно влияние на туризма ни оказва концесионирането”, добавя Иванова.

Към момента данните показват, че българските туристи са най-много в курорта „Албена“. Към момента летовниците там са около 15 000, като 4500 от тях са българи, информира в. „Монитор“. През август, когато е сезонът на отпуските у нас, се очаква броят им всеки ден да е 5-6 хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *