Парламентарната комисия ще предложи Карина Караиванова за шеф на КФН

Комисията по бюджет и финанси при Народното събрание  изслуша единствената кандидатура, издигната от партия ГЕРБ, за председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Това е  Карина Караиванова, сега заемащ длъжност заместник-министър във финансовото министерство, съобщи агенция „Фокус“.Според комисията предложеният кандидат за председател на КФН отговаря на законовите изисквания. Тя предлага на Народното събрание да разгледа и гласува нейната кандидатура в зала, предложението за Карина Караиванова бе внесено преди седмица от ПГ на ГЕРБ.
Дни преди това парламентът гласува нови правила за членове на комисията, с които дадоха на депутатите едва пет дни вместо дотогавашните 14  дни срок на депутатите да направят своите предложения. Още тогава опозицията възропта и посочи, че изборът за шеф на КФН е вече предрешен на друго място и това ще бъде Караиванова.
По време на своето изслушване тя заяви, че иска комисията да бъде асоциирана с професионализъм, диалогичност и прозрачност в работата и изрази готовността си към поемане на пълен курс на прозрачност. Според нея е необходимо освен върху с борбата с пазарните манипулации, да се сложи още един фокус в работата на КФН – върху превенцията. Караиванова подчерта, че ще работи активно за развитието на капиталовите пазари. По думите й трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес.
По отношение на заместник-председателите на КФН и техните правомощия, тя посочи, че ако има проблеми, ще бъдат коригирани. Караиванова обяви, че ще започне изненадващи проверки на посредници извън регулирания пазар, които работят в спешен порядък. Според нея трябва да се повиши доверието на хората в пенсионните фондове.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *