Парното няма да поскъпва

Това каза Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БГНЕС.
Направихме корекция в цените на топлофикационни дружества в следствие на намаляване на признати специфични разходи, по този начин намалихме и крайните цени, продължи Семерджиев.
Той също така призна, че комисията няма контрол върху цените, по които природният газ се внася в страната.
Ние, като регулатор, регулираме цените на вътрешния пазар, всички договори за доставка са външни договори и те се приемат такива, каквито са. Това, което ние правим, е оптимизация, заяви Семерджиев.
Не си спомням нито един случай, в който да сме повишавали цена, предложена от дружество, винаги сме намалявали, продължи председателят на ДКЕВР.
По отношение на „Булгаргаз“ Семерджиев информира, че дружеството има натрупан съществен недовзет приход, възлизащ на не по-малко от 150 млн. лева, както и че ДКЕВР очаква заявление за цените, по които дружеството смята да продава газ на потребителите си. Семерджиев отказа да коментира темата „Булгаргаз“ допълнително, преди Комисията да е получи данни и становища от дружеството.
„Нито един индустриален потребител не се е отказал от природния газ, всички се стремят да заменят течните горива, тъй като икономическата ефективност от използването на газа е много по-голяма, продължи председателят на ДКЕВР.
„Това е постигнато в следствие на политиката, която ние сме водили заедно с усилията на Булгаргаз. Надяваме се в следващите периоди недовзетият приход да бъде покрит, без да се увеличават цените“, заяви той.
Либерализацията на енергийния пазар никога не е спирала като процес, непрекъснато се работи в контекста, в който се работи и в ЕС, каза още Семерджиев.
Предстои тази година да се намали обемът на регулираната енергия, която ще се разпределя по силата на новия закон. Тоест, на регулирания пазар ще останат по-малко потребители. Това като процес върви не само у нас, а във всички държави се работи по усъвършенстване на правилата, по които се либерализира пазарът, поясни председателят на ДКЕВР.
Семерджиев коментира и въпроса с енергията от фотоволтаични централи, чиито нови цени влизат от 1 септември.
Тенденцията продължава да бъде за намаляване на цените, имаме дори допълнителни аргументи и факти за това намаляване. Ще продължим да реагираме максимално бързо и адекватно на измененията на пазарните условия за всички възобновяеми енергийни източници, увери Семерджиев.
Намалението на цените ще бъде или около 30% или дори по-голямо, прогнозира той.
В момента предполагам, че всички електроразпределители и НЕК уточняват данните за присъединени централи, за разходите, които се правят, каза още председателят на ДКЕВР.
Очакванията са, че зелената добавка няма може да покрие всички разходи, които ще се правят за закупуване на „зелена енергия“ по преференциални цени, добави Семерджиев.
Според него трябва да се търси и друг компенсаторен механизъм за тези разходи, тъй като действащата в момента наредба не предвижда друго средство за това освен „зелената добавка“.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *