Петролните резерви смъкнаха цените

Петролните запаси се повишиха и накараха цените на „черното злато“ да стигнат до три и половина месечни дъна. Това стана веднага, след като ОПЕК отчете ново нарастване на стоковите запаси на петрол въпреки продължаващото договорено съкращаване на производството, което стана валидно от началото на годината и одобрено от основните страни-производителки.

В своя редовен месечен доклад картелът посочи, че общото производство на петрол в ОПЕК се е понижило през февруари до 31,96 млн. барела на ден спрямо 32,1 млн. барела през януари, съобразявайки се с постигнатото през миналия ноември споразумение за съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела дневно през първата половина на 2017-а година. В същото време обаче добивите в Саудитска Арабия са нараснали обратно малко над 10 млн. барела на ден (до 10,011 млн. барела) от 9,748 млн. барела в началото на годината.

ОПЕК повиши своите прогнози за търсенето на петрола през настоящата година със 70 хил. барела на ден и вече очаква осреднено световно потребление от 96,31 млн. барела на ден. Картелът обаче повиши и прогнозите си за предлагането на ценната суровина от страните извън ОПЕК с 160 хил. барела на ден, визирайки подобрените перспективи пред добивите в Канада и по-специално в САЩ, където се очаква ръстът на производството на шистов петрол да бъде със 100 хил. барела по-голям спрямо предходния доклад.

Въпреки влязлото в сила споразумение за съкращаване на добивите, ОПЕК посочва, че петролните стокови запаси през януари все още са над осредненото петгодишно ниво от 278 млн. барела и че пазарът ще започне да се балансира, или поне ще започне да се вижда намаляване на наличните запаси през втората половина на 2107-а година.

След февруарският доклад на картела, фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се понижават с цели 2,15% към три и половина месечно дъно от 47,45 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май пък падат с 1,75% към 50,33 долара за барел, като и двете цени са най-ниски нива от края на ноември 2016-а година.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *