Погребват строителни фирми под магистрала Тракия

БГНЕС припомня, че миналата година строители предупредиха, че ще излязат на протест и ще затворят магистрала „Тракия“. Причината бе, че не са получавали парите си от половин година. „Гладът е над всичко по принцип. Така е, това е нашата съдба. Към момента, нашите семейства са в такова положение, че ножът ни опря до кокала“, каза пред БГНЕС тогава Асен Башев, управител на „Башев Транс“ ЕООД.
Неговата фирма е една от наетите от „Пътища Стара Загора“ ЕАД, която не им е плащала задълженията си по договор от април 2012 г. Башев показа документи, според които „Пътища Стара Загора“ му дължи 182 864, 73 лв. Той обясни, че „Пътища Стара Загора“ ЕАД има сключен договор със Сдружение „Тракия ІV“ за доставка на машини и техника, необходими за изграждането на Лот 4.
На 2 ноември 2012 г. инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ се срещна със строителите на АМ „Тракия“, които заплашиха да спрат работата и да сигнализират европейските институции. Той посочи тогава, че са стигнали до общо споразумение – заплащането 100% да бъде извършено след плащане на сертификата от АПИ на изпълнителя Сдружение „Тракия ІV“ през декември 2012 г. Междувременно по силата на това споразумение стана ясно, че изпълнителят ще плати 30% от дължимото плащане още през ноември 2012 г. Така строителите не спират работа, не блокират пътища и магистрали. Лазар Лазаров определи случилото тогава се като недоразумение, „за мен това е възникнало въз основа на предварително правени устни договорки“.
Месец след тези договорки на 3 декември 2012 г. беше пребит до смърт от двама свои работници бизнесменът от Сливен Петко Петков заради неуредени финансови взаимоотношения. Според пълните самопризнания, които са направили двама от работниците му, бизнесменът им дължал заплати. А както стана ясно Петков е работил на АМ „Тракия“ с фирмата си като подизпълнител. Останалото са страшните подробности на едно убийство, но „гладът е над всичко“, както казва не само Асен Башев.
Междувременно през миналата година в държавното дружество „Строителство и възстановяване“ в Стара Загора дълги месеци не бяха получавали заплатите си. Работници разказваха, че са принудени да залагат венчалните си халки, за да имат пари за хляб.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *