Поднебесната империя готви контраудар, ако САЩ вдигне митата

Поднебесната империя трябва да предприеме необходими контрамерки на последните американски мита от 10% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, съобщи в четвъртък финансовото министерство на Китай.Министерството също така заяви, че тарифите на САЩ нарушават консенсуса, постигнат от лидерите на две държави в края на юни на форума Г-20 в Осака, и излизат от правилния път за намиране на решение на търговските спорове чрез преговори.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп обаче обяви, че от 1-ви септември ще наложи мита от 10% върху останалия китайки внос в САЩ за около 300 млрд. долара. По този начин ще бъдат въведени митнически тарифи за целия внос в САЩ на китайски стоки, след като през миналата година бяха въведени мита от цели 25% върху вноса на стоки от Китай на стойност 250 млрд. долара.

Във вторник обаче президентът Тръмп отстъпи частично от този план, отлагайки за 15-и декември въвеждането на мита от 10% върху вноса на някои групи китайски стоки, включително мобилни телефони, лаптопи и други потребителски стоки, с надеждата да притъпи негативното влияние от новите тарифи върху предпразничния сезон на продажбите на дребно в САЩ.Отложените за декември мита обхващат близо 60% от планираните за обмитяване китайски стоки за общо 300 млрд. долара.

Китайското финансово министерство добави, че ще реагира с „контрамерки“, ако Вашингтон продължи с въвеждането на допълнителните мита от 1-ви септември, но без да уточни какви точно мерки възнамерява да предприеме.

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че търговската война с Китай ще е „доста кратка“, предаде Ройтерс. „Мисля, че имаме много добри разговори с Китай. Те много искат да постигнат сделка“, каза Тръмп пред журналисти в град Мористаун, щата Ню Джърси. Американският президент заяви, че скоро разговаря с китайския си колега Си Цзинпин, но не уточни кога. Предвиденият за другия месец следващ кръг от преговорите между САЩ и Китай, ще се проведе, увери още той. Тръмп самонадеяно прогнозира, че Пекин няма да отговори на последната серия от американски мита върху китайски стоки за 300 милиарда долара.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *