Под 3% са приетите обратно от Турция мигранти през юни

При 314 молби за обратно приемане на 437 мигранти от Турция, тя е приела 11 души. Това показва месечната статистика на МВР за юни, качена на сайта на ведомството

При 314 молби за обратно приемане на 437 мигранти от Турция, тя е приела 11 души. Това показва месечната статистика на МВР за юни, качена на сайта на ведомството. В началото на май България и Турция подписаха протокол за прилагане на споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия от края на 2013 г. Така България стана първата държава – членка на съюза, с която Турция подписа документа за обратно приемане на незаконно пребиваващи хора.

В средата на юни се заговори, че Турция е прекратила едностранно споразумението с България. Официално информацията не беше потвърдена и от двете страни, но премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че Анкара не изпълнява договореностите да приема обратно мигранти. Министър-председателят заяви, че Анкара не е уведомила писмено София, „но факт е, че от 200 мигранти, които сме върнали, имаме 200 отказа“.

По-късно министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението заради отношенията и процесите, които текат в разговорите й с Европейския съюз. Но няма официална информация дали Турция е прекратила споразумението.

Непотвърдената официално информация за отказ от договореното от турска страна бе аргумент и за главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска, Висшият съдебен съвет да предприеме спешни мерки и да осигури повече хора и средства на прокуратурите и съдилищата по границата, заради многото работа във връзка с миграционния натиск. Искане, което породи поредния скандал в съвета, който изкара Цацаров извън нерви и от залата. На друго заседание на съвета Галина Карагьозова отбеляза, че трябва да се премисли наказателната политика – дали трябва на всички преминали границата да се търси отговорност по Наказателния кодекс за незаконно преминаване на границата, след като много от тях я минават, за да търсят защита.

В анализ за „Дневник“ Илиана Савова от Български хелзински комитет написа, че вместо престъпленията прокуратурата гони статистика.

На този фон в края на май Бъчварова обяви, че задържаните на българска територия нелегални мигранти е намалял с 30% в сравнение с миналата година. От началото на 2016 г. до края на юни по границите и във вътрешността на страната са задържани общо 7 009 души, показват данните на МВР. Водеща националност сред тях остава иракската, следвана от афганистанската и сирийската. Най-често те се залавят на границата с Турция и по-рядко на тази с Гърция. Повечето избират път през т.нар. зелена граница, а не през КПП.

През 2016 г. се забелязва и спад в задържаните за каналджийство в сравнение за същия период от 2015 г. През тази година са арестувани 187, броят им за миналата е бил 271, сочи статистиката.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *