Поевтиняването на петрола продължава

Днес фючърсите на петрола сорт Brent се задържат над $109 за барел, подкрепени от рязкото понижение на запасите на американски петрол в Кушинг и от слабите икономически индикатори, които държат печалбите в шах, съобщи Reuters.

Цените, по-специално на европейския бенчмарк, може да бъдат подкрепени от продължителните бунтове в северноафриканския износител Либия.

Цената на Brent се понижи със 17 цента до $109.34 за барел днес сутринта, което увеличи загубите от вторник, когато цената се понижи с $1.13. Американският WTI отчете понижение от 20 цента днес до $101.63, след като завърши вчера със спад от 99 цента.

„Brent следи американския бенчмарк, тъй като няма фактори, които да влияят съществено в момента. Хората са обърнали поглед и към Либия,“ коментира Кен Хасегава, мениджър продажби на суровини в Newedge, Япония.

Премиумът на Brent спрямо WTI може да се задържи около $7-$8 за барел, коментира Хасегава. Сорт Brent може да се колебае между $107 и $112 за барел поради липсата на ключови фактори, които да го движат в определена посока, допълни още той.

Запасите на суров петрол в Кушинг, Оклахома, са намалели до 1.1 милиона барела, според данни на Американския петролен институт (API).

Като цяло запасите на американски петрол са нараснали с 822 000 барела. Ръстът е по-малък от очакванията на анализатори за увеличение от 1.2 милиона барела.

Запасите на бензин са намалели с 314 000 барела, в сравнение с очакванията в проучване на Reuters за спад от 1 млн. барела. Запасите на дестилатни горива, които включват дизелово гориво и гориво за отопление, са паднали с 693 000 барела, в сравнение с очакванията за спад от 1,2 млн. барела, показват данните на API.

Инвеститорите очакват данни от Министерството на енергетиката на Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ, от които ще получат по-ясна картина за количеството на запасите от петрол в страната.

„Цените на суровия петрол бяха заглушени по време на азиатската търговия днес, след като пазарите станаха скептични относно слабите икономически данни за възстановяването в САЩ,“ посочиха в съобщение анализатори във Phillip Futures. „Сега инвеститорите очакват седмичните данни от EIA, за да получат по-ясни насоки за действие.“

„Някои данни от САЩ са добри, други не са,“, коментира Кен Хасегава. „Но като цяло преспективите за американската икономика са положителни и изглежда, че е налице възстановяване, което е добре за петрола.“

Цените на медта се движеха близо до най-ниското си ниво от три седмици, след като беше отчетен спад на американското потребителско доверие и на фона на притеснения за забавения растеж на Китай, което понижава очакванията за търсене от двата най-големи потребителя в света, по данни на Bloomberg.

Договорите за доставки на метала след три месеца на Лондонската метална борса не промениха съществено цената си и се търгуваха на $7 066 за тон днес сутринта в Токио. Фючърсите на медта са понижили цената си с 4% тази година.

Медта за доставка през май на Шанхайската фючърсна борса поскъпнаха с 0.2% до $8 101 за тон. Контрактите за май на борсата Comex в Ню Йорк, останаха почти без промяна на цена от $3.2245 за тон.

На Лондонската метална борса никелът, алуминият, оловото и цинкът останаха почти без промяна в цените. Калай не се търгуваше.

Соята отстъпи от най-високото си ниво за повече от пет месеца след очаквания, че глобалното предлагане ще бъдат достатъчно, неутрализирайки опасенията, че неблагоприятни климатични условия ще унищожат реколтата в Бразилия, най-големият износител в света.

Фючърсите на соята за май поевтиняха с 0.4% до $13.8125 за бушел на Стоковата борса в Чикаго и се търгуваха на цена $13.85 следобед в Сингапур. Цените във вторник достигнаха $13.885 за бушел, което е най-високата им стойност от 13 септември 2013 година. Поскъпването този месец е 8%.

Царевицата за доставка за май поевтиня с 0.2% до $4.605 за бушел. Пшеницата за май се търгуваше за $6.1725 за бушел, в сравнение с $6.18 във вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *