Полицаи погнаха трактористи и комбайнери за алкохолни проби

Проверката за алкохол, направена в с. Труд, не е законна, тъй като всеки шофьор носи лична отговорност за това по Закона за движение по пътищата, коментира Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той е поискал да му бъде показана специална заповед за проверката, но такава няма, съобщи „Фокус“. Поводът, който изтъква полицията, е, че проверката се прави, за да има ред, но това е ненужно, смята Вукодинов.
Машините потеглиха от село Труд и спряха за малко в Пловдив. На бул. „Дунав” и Пазарджишко шосе към тях ще се присъединят зърнопроизводители от Пазарджик, Цалапица и Ихтиман. Около 60 машини от целия регион трябва да стигнат до входа на София.
60-70 машини тръгват от Сливен и Бургас, 40-50 от Свищов и Велико Търново. Около 300 машини вече има по Ботевградско шосе, каза Вукодинов.
Очаква се около 500 машини да спрат на входовете на София днес, като само около 170 от тях ще влязат в града. Тракторите се очакват в столицата до 21 часа. Те ще преминат през Ботевградско шосе, след това – през моста „Чавдар“, „Дондуков“ и ще стигнат до „Александър Невски“. „Във вторник в 11.00 часа ще се съберат на площада пред „Александър Невски“, ще минат покрай Народното събрание и ще стигнат до Министерския съвет, където ще има митинг. Фермерите са готови да останат с тракторите си до четвъртък, а ако не стигнат до споразумение с правителството, могат да останат и за по-дълго време.
Още миналата седмица трактори потеглиха за протеста в столицата, но бяха спрени в името на „мирните преговори“.
Земеделците продължават да искат оставките на двамата министри – Мирослав Найденов и Симеон Дянков, които не са изпълнили обещанията си към тях. Според Вукодинов, земеделският министър все пак прави опити за диалог. По-голяма била вината на Симеон Дянков.
Не сме помагали пряко, но сме подкрепили правителството косвено с осигурения комфорт през последните две и половина години. Ние не сме обвързани политически с никого, никога не сме заявявали за кого ще гласуваме, коментира за БТА Вукодинов. Като браншова организация, представляваща зърнопроизводителите в цяла България ние нямаме морално право да се обвързваме с която и да е партия, но с толерантността си ние помагахме на това правителство, откакто е на власт, добави той.
Освен намаления с 230 млн. бюджет и орязаните пари за единица площ, от бранша протестират и заради липсващата все още нотификация на безакцизното гориво. Те настояват то да им бъде възстановено в пълен размер от 1 януари 2012 г. и припомнят, че сме единствената държава в Европа, в която земеделски производители плащат акциз за гориво.
Зърнопроизводители не успяха да блокират днес границата с Турция на километър от ГКПП Капитан Андреево, съобщи Тенчо Тенчев председател на Съюза на зърнопроизводителите в Хасково.  Повече от 300 трактора не излязоха на пътя в 10 часа, както бе планирано, заради липса на разрешение за протест. Предварително бе обявен график, че границата ще бъде блокирана от 10 до 12 и от 13 до 15 часа. Обмисля се вариант за пристъпване към гражданско неподчинение, но това ще стане само ако не бъдат издадени разрешителните за протест, уточни Тенчев пред  БНТ.
Фермери от Ямболско затвориха по обяд за два часа пътя към ГКПП „Лесово“.  В околностите на Елхово са събрани около 150 трактора и комбайни, които ще стоят там през следващите три дни.
Зърнопроизоводители от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище блокираха ГКПП „Дунав мост“, след като в събота и неделя протести нямаше. В 12 часа около 100 селскостопански машини тръгнаха от стоянката си на междунарoдния бул. „България“ към кръговото кръстовище. Пред тях вървяха пеша към 50 зърнопроизводители.  Първата обиколка машините направиха за около 20 минути. Така те спряха движението и по международния булевард „България“, бул. „Тутракан“ и главния път за Силистра, като се образуваха колони от автомобили.
Кординаторът на протеста Иван Караиванов обясни, че утре на националния протест в София ще се включат 50 зърнопроизводители от Русенско.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *