Преглед на икономическата тема в пресата

“Черният пазар на цигари изкара Булгартабак на загуба” – пише ПАРИ

Една трета от продадените цигари в България са от черния пазар, показва проучване на Булагртабак. Незаконната търговия с цигари процъфтява все повече и свива пазара на цигарите с бандерол, твърдят от компанията. Според Булгартабак контрабандата с тютюневи изделия и е намалила бандеролния пазар с около 9% спрямо миналата година.

Нелегалната търговия с цигари у нас придобива и нови форми, като продажбата на бройка. Това предлагане, както и на съмнителен тютюн за ръчно свиване, зачестяват, оплакват се от холдинга. Продажбата на бройка е незаконна, категорични са от дружеството – продължава с коментара си Пари.
„Дефицитът на НОИ ще бъде покрит от държавният бюджет” – е друго водещо заглавие в Пари.
Дефицитът на Националния осигурителен институт ще бъде покрит със средства от държавния бюджет. Това съобщи новият министър на труда и социалната политика Тотьо Младенов. Министърът добави, че ще се направи пълен преглед на изразходените средства. Ще бъдат проверени Социално-инвестиционния фонд, Програма Красива България и други.

Според доклад на Сметната палата само 8% от обучаваните по програма от Социални помощи към заетост са се реализирали на пазара на труда, каза Тотю Младенов.
„Агрокомпаниите на борсата увеличиха печалбата си с 6%” – завършва сводещитезаглавия Пари за днешният ден
Публичните компании, които оперират в агробизнеса, увеличават печалбата си с 5.85% на годишна база. Това показват данните в неконсолидираните отчети за първото полугодие на 2009 г., представени от Зърнени храни България АД и Агрия Груп холдинг АД. Общата печалба на двете дружества за януари – юни достига 2.9 млн. лв., а година по-рано възлизаше на 2.72 млн. лв.

Положителният финансов резултат на Зърнени храни е 2.87 млн. лв., което е ръст от 5.83% на годишна база. На индивидуална база печалбата на Агрия нараства с 11.1% до 10 хил. лв.

Сумарно продажбите на агрокомпаниите намаляват с 15.6% и за януари – юни тази година са 67.55 млн. лв. Общият оборот на компаниите за първото полугодие е 71.1 млн. лв., което е понижение от 13.8% на годишна база.

„10 обвинителни акта са внесени в съда за злоупотреби с европари” – пише Класа

Десет обвинителни акта е внесло в съда през месец юли спецзвеното на прокуратурата, занимаващо се с разкриване на измами с пари по европейските фондове. Това съобщи на пресконференция вчера Ангелина Митова, която пое ръководството на звеното, след като досегашната му шефка Маргарита Попова бе назначена за министър на правосъдието. От десетте обвинителни акта, които държавното обвинение вече е внесло в съда, два са по програма Леонардо да Винчи и два – по програма САПАРД. Останалите са или предложения за споразумение, или за налагане на административна глоба.

В момента спецзвеното работи по 1036 преписки за нередности, свързани със средства по европейските фондове, каза Митова. От тях около 800 са по схемите за единно плащане на площ. Пет са делата, които са срещу длъжностни лица от администрацията на фонд Земеделие, свързани с еврофондовете.
„Големите енергийни проекти затруднили финансово НЕК” – завършва Класа с водещите заглавия
С близо 50% е била увеличена цената за пренос на електроенергия за последните две години, съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Таксата е включена в общата цена на тока. Тя се събира от Националната електрическа компания (НЕК) и се плаща от всички консуматори. По данни на ДКЕВР таксата е вдигната от 6,15 лв./мвтч на 9,07 лв./мвтч. Доставчикът е искал увеличение на таксата до 12 евро/мвтч. Това не бе позволено, поясняват от комисията.

„Данъчни ровят парите на богаташите” – започва Стандарт обзора за днес

Над 140 млн. евро държат в чужбина богатите българи. Около 4500 българи получават доходи от лихви по банкови сметки, облигации, държавни ценни книжа, инвестиционни и взаимни фондове в страните от ЕС. Това става ясно от получената в Националната агенция за приходите информация от данъчните на страни в ЕС за изплатените лихви върху спестявания на българи.

НАП е получила данни за изплатени на българи лихви в страните от ЕС в размер на приблизително 2.7 млн. евро. При лихва около 5% по банковите влогове и облигациите, за да се получат тези доходи, спестяванията зад граница трябва да са над 50 млн. евро. Но това не са всичките пари на българите в чужбина. В много държави от ЕС се плащат данъци върху лихвите в размер на 20%. Тези налози се събират от администрациите в съответните държави и след това се превеждат в България.
„БГ икономиката линее до есента” – продължава Стандарт с водещите заглавия

УниКредит Груп“обяви в най-новото си проучване за икономиките на страните от ЕС, че икономическият спад в България ще продължи и през второто и третото тримесечие на 2009 година.

Всички индикатори говорят за задълбочаване на рецесията, се посочва в доклад на финансовата институция. Според него се забелязва спад във фирмите, работещи с продукция за износ. Работното време в този сектор се съкращава на четири дни седмично, за да се избегне закриването на работни места. Колапсът на външното търсене оказва отрицателно влияние и върху развитието на други свързани сектори като бизнес-услугите и транспортния сектор, пише още в доклада.

„Правителството ще обяви мерки за избягване на бюджетния дефицит” – е водещото заглавие в Дневник

Министърът на финансите Симеон Дянков трябва да обяви днес какви мерки ще вземе кабинетът за да се избегне назряващия бюджетен дефицит от 2.5 млрд. лв. към края на годината. Пресконференцията ще се състои в Министерски съвет минути след приключване на правителственото заседание. Миналата седмица Симеон Дянков обяви, че управляващите ще търсят начин да съкратят разходите с 1.25 млрд. лв., а останалата част от дупката ще запълват с ръст на приходите.
„Забавени заплати – поредният ефект от кризата” –пише Дневник

Все повече фирми бавят заплатите на служителите си, не им плащат обезщетения за неизползван отпуск, нито допълнително възнаграждение за нощен труд или за работа в празнични дни. Това показва отчетът на Главната инспекция по труда (ГИТ) за първата половина на 2009 г. Според социалния министър Тотю Младенов случващото се е признак, че икономическата криза набира скорост. Досега проявленията й върху пазара на труда се изразяваха основно в намаляване на трудови възнаграждения и съкращаване на персонал. Според анализатора от Индъстри уоч Лъчезар Богданов задържането на средства за заплати е първият буфер за фирмите в опита им да осигурят оборотни средства на фона на затрудненото кредитиране и увеличаващата се междуфирмена задлъжнялост.
„Време ли е за инвестиция във взаимен фонд” – завършва Дневник

За много хора в последните две години взаимен фонд стана синоним на загуба и неоправдани надежди за бързи печалби, след като сривът на фондовите пазари изтри за няколко седмици вложените спестявания. Хубавото на борсите обаче е исторически неоспоримият факт, че те винаги се възстановяват след загубите, а с тях и колективните инвестиционни схеми отново показват добра доходност. Преди това обаче е важно да се улови подходящият момент за покупка и да се прецени за какъв период можем да затворим парите си и да чакаме доходност от тях.

Изготвил коментара:
ВенелинЙОРДАНОВ – ИП „Популярна каса 95“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *