Преглед на печата

„Ще има присъди за бивши министри“ – казва категорично в интервю пред седмичника Политика заместник-председателят на парламента от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той посочва, че се обмислят и по-строги санкции за отсъстващите депутати.
Вестник Дневник цитира два анонимни независими източника от „кабинета Борисов“, че правителството обмисля възможността да покрие просрочени държавни задължения към бизнеса като ги прехвърли към банките. В същото време изданието посочва, че е по-вероятно да се случи друго – държавата да гарантира пред банките задълженията на частните компании, към които има задължения.
Вестник Пари уточнява, че изчисленията за 1,5 млрд. задължения на държавата са направени от строителни компании, участвали в обществени поръчки. Правителството обаче признава само за 400 млн. лева.
„Бюджетът на здравната каса – бомба със закъснител“ – това е водещото заглавие на вестник Дума. Така изданието коментира оттеглянето на Българския лекарски съюз от преговорите по Националния рамков договор за следващата година.
На първата страница на вестник Стандарт четем, че Темида си е подарила 24 млн. лева за Коледа. Става въпрос за решението на Висшия съдебен съвет от вчера да отпусне тази сума за премии на съдии и прокурори, според заслугите им. Най-големите отличници ще вземат по четири заплати накуп. Без коледни добавки ще бъдат само магистрати с дисциплинарни наказания.
Бившият служител в ДАНС Алексей Петров обявява чрез интервю в 168 часа, че се включва в политиката. „Няма по-уникална възможност точно сега по време на криза да се случи икономически и технологичен реинженеринг, който може да ме накара да се включа в политиката“, казва Алексей Петров и обяснява-реинженеринг означава – бизнеспроцесите или икономиката да бъдат построени отново като върху чист бял лист.
Вестник Сега съобщава за идеята на здравното министерство, хората от малките населени места да бъдат извозвани с микробус до общинските болници, за да бъде решен проблемът с достъпа на хората от малките селища до медицинска помощ.
Под заглавие: „Наказват пияни шофьори по телефонен донос“ Монитор пише за идеята шофьорите, употребили алкохол да бъдат наказвани и по показанията на свидетели. Това е едно от предложенията, които експертите от КАТ обмислят да включат в нов законопроект, който да бъде приет до началото на следващата година.
В Новинар четем, че в Комисията за защита от дискриминация са подадени два пъти повече жалби и сигнали за некоректно поведение на шефове в сравнение с миналата година. 40% от тях са свързани с нарушаването на правото на труд на хората, основно на тези с увреждания.
Труд предупреждава, че Светият синод е на път да разцепи отново църквата. Причината е в безпрецедентно решение от началото на декември Синодът да има право да уволнява всеки един от тях. Вече е уволнен и първият от владиците – западноевропейският митрополит Симеон. Причината е, че заради болест за дълги периоди от време той се лекува в САЩ и отсъства от официалното си административно седалище в Берлин.
„Елтън Джон идва в София. Вярно е!“ – пише 24 часа. От 7 декември пускат билетите и само 20 000 ще могат да видят на живо легендата на 6 юни. Цените на билетите започват от 60 и стигат до 150 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *