Преглед на печата

За намереното тяло на 7-годишния Веско, изчезнал на 27 април, пишат всички вестници днес. Детето бе намерено мъртво в Искърското дефиле до село Реброво.
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева призова правителството внимателно и селективно да увеличи разходите, за да стимулира икономиката и да ускори реформите в здравеопазването, образованието, пенсиите и съдебната система. Тя предупреди кабинета, че борбата с организираната престъпност и корупцията „няма ясно продължение в реформите на икономиката“. Според нея, България е една от малкото страни, които могат да си позволят като антикризисна мярка да увеличат държавните разходи и правителството трябва да реформира, докато има рейтинг, информираТруд. „На българското правителство никак не му е лесно, защото все още няма управленски опит“,цитира Пари думите на еврокомисаря Кристалина Георгиева.
„Първанов употреби Ботев в битката срещу кабинета. Премиерът отрича да е заговорничил с ЦРУ срещу президента“. С прецизно подбрани цитати от творчеството на поета президентът целенасочено внуши известна аналогия между деспотизма на турския султан и днешната власт в България, пише Сега.
„Погват съдии за палати в чужбина“, съобщава Монитор. Прокуратурата започна проверка колко български магистрати притежават имони в чужбина, на каква стойност са и по какъв начин са придобити. Поводът са сигнали, че освен с терени в Приморско, съдии и прокурори имат луксозни имоти и извън страната.
„Съдия – само ако си чист за данъчните“, е водещото заглавие на 24 часа. Имотите, банковите сметки и заемите на съдии и прокурори ще бъдат проверявани, преди да встъпят в длъжност. Специална комисия ще сравнява справките от НАП и имотния регистър с декларираното от кандидат-магистратите. Шефовете на съделища и прокуратури ще бъдат избирани от Висшия съдебен съвет с явно гласуван.
„Нагли в парното. Надуват сметките, вдигат си заплатите“, пише Стандарт. Между 8 и 35 % повече да плащаме за топлия душ от 1 юли, искат дружествата. Увеличаването не е заради нови цени на газа, а заради раздути разходи за възнаграждения и ремонти на тръбите. Освен шокови цени от юли, парното ни готви шамар на есен с поредното поскъпване на газа, допълва изданието.
Дневник информира, че „Несъбираемите фирмени заеми са се увеличили двойно, през първите четири месеца в сравнение с миналата година. Освен с икономическата криза, обезценките и необслужените заеми могат да се обяснят и със зачестилите „фиктивни фалити“, уточняват синдици и банкери.
„Инвеститорите губят интерес към Централна и Източна Европа“, съобщава Класа и допълва, че рейтингът на региона се е сринал от 42 на 24% през 2009 г. Сега инвеститорите пренасочват капиталовложенията си към развитите икономики на запад.
„Забраниха опасни детски дрехи“, пише Дума. Това са дрехи с дълги шнурове и връзки, които носят риск от инциденти. Комисията за защита на потребителите е открила негодните стоки при проверки в търговските обекти в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *