Преговорите за търговията между Китай и САЩ приключиха с апатично реми

Преговорите за търговията между Китай и САЩ, протекли в два последователни дни, са приключили  без да постигнат значителен пробив на фона на изострящата се търговска война между тях, предаде Ройтерс.Белият дом заяви, че двете страни са обсъдили на преговорите „как да постигнат справедливост, баланс и взаимност в икономическите отношения“. „Оценяваме това, че китайската делегация дойде в САЩ, за да участва в преговорите. Американската делегация /на снимката начело с министъра на финансите Стив Мнучин/ще запознае своите началници с обсъжданията“, каза говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс.
По думите й разговорите са включвали „обръщане на внимание на структурни въпроси в Китай“, в това число неговите политики в интелектуалната собственост и трансфера на технологии.
Това бяха първите лични американско-китайски срещи от началото на юни с цел уреждане на задълбочаващия се търговски конфликт.
По-рано висш американски служител омаловажи шансовете за успех, като каза, че Китай още не е обърнал внимание на оплакванията на САЩ във връзка с предполагаемо незаконно присвояване на американска интелектуална собственост и индустриални субсидии.  Пекин наложи 25-процентни мита върху внос на американски стоки на стойност 16 милиарда долара, предадоха световните агенции. Решението е в отговор на влезлите в сила 25-процентни американски мита върху китайски вносни стоки на стойност 16 милиарда долара

През това време „американските началници“/както ги определят участниците от страна на САЩ/ се вълнуват повече от вътрешните проблеми. Например: „Ако ме свалят от власт, пазарите ще се сринат, заяви днес американският президент Доналд Тръмп след изказване на бивш негов адвокат, обърнал се срещу него, предаде Франс прес. „Ако някога бъда свален, мисля, че пазарите ще се сринат и всеки ще стане по-беден“, каза Тръмп, отговаряйки на въпрос в предаване на телевизия „Фокс нюз“.
„Не знам как може да бъде свален някой, който върши суперработа“, добави той.
Примката около президента се затяга, след като бившият му адвокат Майкъл Коен заяви под клетва, че по настояване на Тръмп е купил мълчанието на две предполагаеми негови любовници, „за да повлияе на изборите“ през 2016 г.
Коен, обвинен в нарушаване на закона за финансиране на изборите, сключи с властите споразумение да се признае за виновен, което може да го принуди да сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ дали е имало руска намеса в американските президентски избори.
Белият дом вчера вече увери, че Тръмп „ни най-малко не се се тревожи“ от евентуални разкрития, които би могъл да направи Майкъл Коен.
В същото интервю за „Фокс нюз“, заснето вчера, но излъчено днес, президентът изрази съчувствие към бившия ръководител на предизборната си кампания Пол Манафорт и каза, че ще продължи „да не се ангажира“, посочва Ройтерс.
Тръмп каза, че уважава Манафорт за свършената от него работа за видни политици републиканци и отбеляза, че някои от нещата, за които хвърлят обвинения върху него, върши вероятно всеки консултант и всеки лобист във Вашингтон.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *