Предават ни истинския виновен в случая ”Шийлдс”?

Ако България поиска, Великобритания може да задържи и изпрати в София човека, който направи самопризнания, че той, а не Майкъл Шийлдс, седи зад нападението над българския барман Мартин Георгиев, съобщи в интервю пред bTV британският депутат Луис Елман.
Според нея, помилването на Шийлдс е било очаквано, след като българските власти не са изпратили призовка на призналия се за извършител на престъплението Греъм Санки по надлежния ред.
За Луис Елман последният месец е бил особено интересен. В британския парламент депутатът от Ривърсайдския район в Ливърпул стана известна като човекът, който държи колегите си в течение на случая с Майкъл Шийлдс. По нейните думи, в последните седмици денят й започвал с телефонен разговор с министъра на правосъдието.
„Много нови доказателства бяха представени на министъра на правосъдието, в това число и показанията на нов свидетел, който е бил очевидец на това, че Майкъл Шийлдс изобщо не е присъствал на бруталната атака над Мартин Георгиев. Има още един очевидец, който е служител на хотела, в който Шийлдс и Греъм Санки са били отседнали. Именно, тук е ключът – самопризнанията на Санки“, заяви Луис Елман.
Греъм Санки е един от ултрасите в агитката на „Ливърпул“. Малко след арестуването на Шийлдс, той признава чрез адвокат, че е нападнал Мартин Георгиев. Българските власти твърдят, че са го призовали у нас. Елман обаче е на друго мнение.
„Българските власти изпратиха молба за изпращането на Греъм Санки в България. Но те не го направиха така както трябва от процесуална гледна точка. И тази призовка никога не стигна до Греъм Санки чрез британското вътрешно министерство“, обясни депутатката.
„Ако сега българските власти поискат екстрадирането на Греъм Санки, на основата на цялата налична информация, мисля, че имат много добри шансове да си го осигурят“, отбеляза тя.
По нейните думите, именно фактът, че българските власти не са разпитали Греъм Санки, е натежал при решението на правосъдния министър Джак Стро да превърне Майкъл Шийлдс в първия помилван британец, който е бил осъден в чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *