През 2018 г.: 700 млн. повече за бюджетни заплати

С 10% средно ще бъдат вдигнати заплатите във всички бюджетни сектори догодина. 700 млн. повече за възнаграждения на хората е предвидил кабинетът „Борисов 3“ в разчетите на хазната за 2018 г. По-големи заплати ще имат и полицаи, и военни, и лекарите. Точните суми ще са ясни до 2 седмици. В следващите дни финансовият министър Владислав Горанов ще разговаря с всеки от колегите си в кабинета, за да обсъдят бюджетите по сектори.

700 млн. повече пари за заплати е предвидил кабинетът „Борисов 3“ догодина.

Над 700 млн. лв. повече разходи за персонал ще има в следващия бюджет, който правителството ще предложи, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг вчера. Увеличението ще засегне всички сектори.

Средно с 10% ще бъдат вдигнати заплатите в бюджетната сфера през 2018 г. Нарастването ще е различно в различните сектори, обясни Горанов. Така той отговори на синдикатите, които поискаха в събота 13 на сто ръст на заплатите – 920 млн. лв. повече средства за персонал в бюджета. Горанов на практика е изпълнил исканията на профсъюзите и днешното заседание на стачните им комитети за бъдещи протести се обезсмисля, коментираха в ГЕРБ.

Има планирано увеличение на заплатите на полицаите, съобщи финансовият министър. Дебатът все още върви. Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да бъда говорител на министър Валентин Радев, каза Горанов в отговор на въпрос дали в планираното увеличение от 700 млн. на разходите за персонал е включено увеличение и на полицейските заплати. Той поясни, че с планираните 700 млн. лв. повече за заплати се изпълняват заложените в управленската програма политики.

„Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат“, заяви Владислав Горанов.

„Неокончателните данни показват, че вследствие на усилията на държавата до момента 17 хил. деца са върнати обратно в класните стаи“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. „Съзнаваме, че това не е достатъчно. Трябва да се положат всички усилия те да бъдат задържани в клас. Трябват ни гаранции, че веднъж върнати в клас, те ще получат възможно най-доброто“, коментира Томислав Дончев. „Надяваме се, че ще получим подкрепа от БСП за подобряване на механизма на взаимодействието между институциите точно в сферата на образованието“, допълни и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Благодарение на стабилността и устойчивостта, които сегашното управление дават, доходите растат с двуцифрени темпове“, заяви още Владислав Горанов. „Всичко това безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, с които да се противопоставят на безспорно успешните политики. Те са такива не защото ние ги оценяваме така, а защото обществото ги оценява през потреблението, което расте, и доходите, които растат“, каза още Владислав Горанов. Той бе категоричен, че промяна на данъците догодина няма да има. Така финансовият министър задочно отговори и на другото искане на синдикатите – плоският данък да падне и вместо него да се въведе таблица за подоходно облагане, като минималната заплата се освободи от налог.

Ръстът на икономиката през 2017 г. се очаква да достигне 4%, като основната причина за това ще бъде нарастване на потреблението на хората, гласи есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. В нея са завишени очакванията за ръста на икономиката, доходите и инвестициите, като това се дължи на по-благоприятното от първоначалните прогнози развитие на страната през първата половина на тази година. Търсенето на квалифицирани кадри доведе до по-бързо вдигане на заплатите и в новата прогноза на МФ вече се очаква увеличението им за цялата 2017 г. да достигне 6%, а за 2018 г. да се ускори до 6,6%. Това води до увеличение на потреблението и ръст на БВП, информира в.Стандарт.

Внасят бюджета след 2 седмици

„Най-късната дата за внасяне на бюджета в парламента е след около 2 седмици, в края на октомври“. Това съобщи вчера финансовият министър Владислав Горанов. „До тогава всичко ще е ясно. Имаме много висока степен на готовност, отдавна сме в разговори с министрите“, уточни той. Горанов информира, че през следващата седмица ще разговаря с всеки министър по това, което предлага за съответния сектор в бюджета за 2018 г.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *