При нови санкции срещу Иран цената на барел петрол може да достигне 200 долара

„Няма никакво съмнение, че цената на петрола драстично ще се увеличи и световните пазари ще плащат високата цена“, заявява Каземи пред иранското издание, цитиран от АФП. „Никой не може да предвиди с точност, но санкциите върху иранския петрол ще доведат до поскъпване поне до 200 долара“, за барел, отбелязва иранският министър.
Предупреждението му идва на фона на обсъжданията за нови санкции срещу Техеран на срещата на европейските външни министри на 30 януари в Брюксел. В началото на декември ЕС обяви, че планира да наложи нови санкции на Иран, ако страната не се ангажира да сътрудничи на международната общност по оспорваната си ядрена програма. Европейците обаче остават разединени по въпроса дали е необходимо или не да се налага петролно ембарго на Иран, отбелязва АФП.
Междувременно Иран отказа на европейски и арабски авиопревозвачи да заредят самолетите си с гориво на основното летище в страната. Това е ответна акция, след като срещу иранските самолети бе приложена същата мярка, обяви днес началникът на летището в Техеран, цитиран от АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *