Проверки на складове за алкохол

След масираните проверки на НАП и митниците от началото на юли продажбите на складовете за алкохол се вдигнали от 10 до 49% спрямо количествата от миналата година, съобщиха от Агенция „Митници“.

Освен непрекъснат дистанционен и физически контрол над данъчните складове, съвместните екипи на НАП и митниците проверяват обекти в цялата страна. Приходите от акциз растат в последните 5 години, сочат данните. През 2015 г. от налога върху високоалкохолни напитки са събрани 225 млн. лева, което е над два пъти повече в сравнение със събраните през 2009 г. 110 млн. лв. Този резултат е на базата на акцизна ставка, която не е променяна от 2006 г., припомнят от митниците.В някои случаи проверките установявават, че се укрива петдесет процента от оборота, информира в.24 часа.

В резултат на затегнатия контрол над използваните бандероли и прекратяване практиката на използване на неистински бандероли за облепване на спиртни напитки, расте и делът на събрания акциз от високоалкохолни напитки, които са въведени или внесени от други държави. Спрямо 2009 г. увеличението през 2015 г. е 225% и достига до 54 млн. лв.

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *