Програма за базови дигитални умения предлагат от синдикат

КНСБ предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения. Предложението направи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на тържественото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с което се отбелязва 100-годишния юбилей на Международната организация на труда /МОТ/ в Министерски съвет /МС/. По повод 100-годишнината на МОТ през юни ще бъде обсъден документ  за бъдещето на труда, свързан с процесите на цифровизация и преходът към зелена икономика. Маурицио Буси, заместник регионален директор на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия, представи основните препоръки в доклада, в който първият и основен приоритет е да се увеличат инвестициите в способностите на хората.
Президентът на КНСБ заяви, че е обнадежден от представения проект на документ, тъй като в него се признава необходимостта от нов договор за социална справедливост. Пламен Димитров разви предложението си за създаването на национална програма за дигитални базови умения, в контекста на действията, които следва да предприеме България за бъдещето на пазара на труда предвид процеса на дигитализация. Той изтъкна, че България свети в червено и страната ни е на последно място по дигитални умения в ЕС. „Ние смятаме, че е крайно време дигиталната трансформация да застане в нашия фокус на вниманието. Затова предлагаме конкретни действия: нова схема в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, обясни Димитров и изтъкна, че тя би могла да бъде за „дигитална трансформация на пазара на труда“  и  Националната програма за базови дигитални умения.
По думите му в следващия програмен период от Европейския социален фонд се предвижда финансиране от около 2,6 млрд. лв. Пламен Димитров заяви, че средствата би трябвало приоритетно да се ориентират към всички трансформации, които следва да се идентифицират и адресират.
Освен това президентът на КНСБ предложи създаването на национален алианс за бъдещето на труда и бъдещето на фирмите, подобно на много държави, сред които Германия, Швеция, както и всички в Източна Европа. Той настоя и за приемането на още две конвенции на МОТ, свързани с колективното трудово договаряне.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев заяви, че 6 млрд. лв. е годишният размер на обществените поръчки, което представлява 2 на сто от годишните продажби на компаниите в страната в размер на 300 млрд. лв. Той бе категоричен, че в България се създава незаслужено негативен образ на работодателите, а те всъщност са моторът на развитието на страната, а синдикатите незаслужено са определяни за спирачки в развитието. Велев бе категоричен, че тристранният диалог у нас има бъдеще при повишаване на взаимното доверие и уважение.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *