Продават за лев парното

Европейската банка отряза 15 млн. евро от кредита на “Топлофикация София”

Софийското парно ще бъде продадено. На 100% ще бъдат приватизирани общинските и държавните дялове в „Топлофикация София“, съобщи енергийният министър Румен Овчаров след срещата си с председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. В момента общината държи 58% от акциите, а другите 42% са на енергийното министерство. Бъдещият собственик ще трябва да изплати дълговете на дружеството към „Булгаргаз“. В момента „Топлофикация София“ има около 110 млн. лв. капитал, а дължи за природен газ на държавната компания „Булгаргаз“ над 111 млн. лв. Това е причината приватизацията на столичното парно да попадне в графата „сделка за един лев“, прогнозираха експерти. Разумните срокове за приватизация бяха преди години. Сега ще се опитаме до юли да задействаме процедурата, заяви Кисьов. Все още обаче не е ясно дали държавната или столичната агенция за приватизация ще извършат сделката.

За покупката на столичното парно има много кандидати. Един от тях е Газпромбанк, интерес проявяват още чешкият енергиен гигант CEZ и германската компания E.oN.

Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие ще обсъдят приватизацията на дружеството с енергийното ведомство утре. Ще уточним въпроса с държавните гаранции, заяви Овчаров. Сега държавата е поела гаранциите за два от заемите на „Топлофикация София“ към СБ и към ЕБВР.

Ивайло Велков

–––––––––––––––––––––––––––

Европейската банка може да отреже 15 млн. евро от 30-милионния кредит, който е отпуснала за парното. Причините са лошото управление на дружеството и загубите, които го водят към фалит, алармира кметът Бойко Борисов. Друга причина е, че в дружеството не влезе чуждестранен оператор. Това е неизпълнение на договора от 2003 г., обясни Борисов. Вчера той разговаря със Судипто Саркар от Световната банка и Хенри Ръсел от ЕБВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *