Продажбите в промишлеността нараснаха с 9,7 на сто през юли

Продажбите в промишлеността са се увеличили с 9,7 на сто през юли в сравнение със същия месец на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо юни продажбите през юли са се увеличили с 2,5%.

Най-сериозно е увеличението в добивната промишленост през юли спрямо юли 2004 г. (с 12,3%), а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода то е 10,2%. Ръстът при продажбите в преработващата промишленост е 9,5 на сто през месеца.

В добивната промишленост най-голямото увеличение на продажбите е при металните руди – с 47,6% спрямо юли миналата година, но в сравнение с юни тази година те намаляват с 18,9%. Продажбите на въглища и торф спадат с 8,5% спрямо юли 2004 г., но в същото време се увеличават с 22,9 на сто спрямо юни.

Продажбите на електрически машини и апарати през юли са с най-голям ръст от 32,8% в преработващата промишленост спрямо същия месец на миналата година, следвани от продажбите на метални изделия, без машини и оборудване, които имат растеж от 24,4%.

Промишленото производство през юли има ръст от 6,9% спрямо юли 2004 г., при увеличение на производството и разпределението на електроенергия, газ и вода с 11,5%. Производството в преработващата промишленост се е увеличило с 9,1% през юли, а в добивната промишленост – с пет на сто.

Спрямо юни, промишленото производство през юли спада с 0,4 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *