Продължава издирването на изчезналите край нос Емине моряци

© Снимка:БГНЕС

Петима моряци от десетчленния екипаж на потъналия край нос „Емине“корабвсе още се издирват. Холандски танкер и кораб плаващ под камбоджански флаг се сблъскаха около 17.30ч. вчера на 20 мили от нос Емине близо до Бургас.
Въпреки лошото време и намалената видимост спасителната операция е продължила през цялата нощ. Заради намалената видимост през нощта издирването на моряците в района на бедствието е било затруднено, каза директорът на „Морска администрация“ – БургасЖивко Петров.
Очаква се днес в спасителната операция да се включи и хеликоптер. Той ще излети от Морската гара в Бургас. Водолазни екипи на Военноморските сили, снабдени със специален робот с камера, ще започнат извършването на подводен оглед на потъналия кораб „Карам 1“.Министър Цветков и Сергей Църнаклийски, директор на „Морска администрация“ – Варна, казаха, че седем-осем кораба – катери на „Морска администрация“, на Гранична полиция, както и кораби на военноморските сили участват в спасителната операция.
Районът на търсене на моряците е на площдесет на седем километра, като се разширява. Хеликоптер на военновъздушните сили го облита от ниска височина.
Според министър Цветков, има добър шанс за моряците. Температурата на морската вода е 15 градуса. Метеорологичните условия са добри и според международните стандарти може да има оцелели и след 12 часа.
Предполага се обаче, че двама от моряцитеса загинали още в момента на сблъсъка, тъй като ударът е бил много силен точно в частта, където се намират каютите им.
Всички разходи за спасителната операция ще бъдат поети от българската страна, тъй като става дума за спасяване на човешки живот.
4 души от екипажа на потъналия кораб, които снощи бяха спасени, са пристигнали във Варна на борда на холандския танкер. Те са в добро състояние. В болницата в Бургас е настанен един от моряците- Бахер Ибрахим. Според началника наСпешното отделениед-р Нигохос Топузян състоянието на мъжа е стабилно. По-късно днес моряците ще се срещнат с представители на фирмата, чрез която са били наети на работа.
Министърът на транспорта Александър Цветков, който от снощи е във Варна, съобщи пред журналисти, че е образувана проверкана инцидента. Потъналият кораб е превозвал скрап за Истанбул.Той е извършил неправилна маневра и се е сблъскал челно с холандския танкер „Александро“. В резултат на сблъсъка корабът се е разцепил на две и е потънал много бързо.
В предаването на „Хоризонт“ -„Преди всички“, изпълнителният директор на агенция „Морска администрация“ – Сергей Църнаклийски, коментира, че по всяка вероятност сблъсъкът между кораба и танкера край нос „Емине“ е предизвикан от човешка грешка.
Холандският танкер „Александро“ се очаква давлезе в пристанище „Варна“. Там представители на следствието ще се качат на борда и ще разпитат оцелелите моряци, сред които е 36-годишният капитан на „Каран 1“, както и главният механик.

Brkdkir

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *