Прокуратурата поиска арест за наследника на „Самсунг“

Прокуратурата на Южна Корея е поискала днес заповед за арест за Лий Джае-Йонг, който е наследник на конгломерата „Самсунг“, включвайки по този начин лидерът на най-големия производител на смартфони в света в разширяващия се корупционен скандал в страната. Това съобщава бизнес медията „Уолстрийт Джърнъл“.

Искането за ареста на Лий е по обвинения за подкупи и злоупотреби и тя трябва да бъде одобрена от южнокорейски съд. Това съдийско решение  би позволило на специално определени прокурори да продължат тяхното разследване, докато третото поколение наследник на „Самсунг“ бъде задържан, след което да последват официални обвинения и обвинителен акт. Южнокорейският съд ще проведе заседание в сряда, на което да одобри или отхвърли молбата за неговия арест.

Заповедта за арест за Лий е най-новото развитие на скандала за политическа корупция, който разтърси в последно време Южна Корея и доведе до импийчмънт на президента на страната Пак Кън Хе. Според „Уолстрийт Джърнъл“ прокуратурата обвинява наследникът на „Самсунг“, че е платил подкупи на близък съветник на президента на страната за общо 43 млрд. южнокорейския вона или за около 36,42 млн. щатски долара.

С ареста на Лий Джае-Йонг, компанията може да бъде изправена пред лидерски вакум в момент, когато световният гигант на пазара на смартфони Samsung Electronics Co. все още лекува своите рани от масовото изтегляне от обръщение на мобилните устройства Galaxy Note 7 с оглед на редица инциденти, водещо до тяхното запалване и дори взривяване. Анализатори се опасяват, че неговият арест може да попречи на всякакви по-нататъшни опити за реорганизация на една от най-големи и сложни бизнес империи в света.

Междувременно агенция Yonhap News Agency съобщи, че се очаква по-късно този месец (на 23-ти януари) Samsung Electronics да обяви резултати от свое разследване за причините за запалване на някои смартфони от модела Galaxy Note 7. Южнокорейският гигант прекрати продажбите на този свой нов смартфон през октомври 2016-а година само няколко месеца след неговия дебют на пазарите през август.

Новината за поисканата заповед за задържането на Лий провокира спад на акциите на Samsung Electronics Co. с 2,14% на борсата в Сеул, докато акциите на Samsung Engineering се сриват с 3,43%, а на Samsung Heavy Industries и  Samsung C&T се понижават с близо 1%. Разширяващият се корупционен скандал в страната причини и спад на общия южнокорейския фондов индекс Kospi с 0,61%.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *